På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Många lärdomar och nöjda övningsdeltagare

Jimmie Adamsson

Årets stora marinövning är avslutad och har i flera hänseenden överträffat förväntningarna. En första utvärdering har visat att självklart finns det saker att skruva på för att göra kommande övningar än bättre, men i det stora hela är de allra flesta väldigt nöjda. Endast ett fåtal personskador, inga svåra mark- eller miljöärenden och väldigt få klagomål från allmänheten talar också sitt tydliga språk.

Swenex 18 är den sista marina övningen i nuvarande organisation. Nästa gång finns en ny marinstab som ska leda övningen och en viktig uppgift är att behålla och utveckla det som byggts upp inom marinens övningsverksamhet.

ÖB besökte Swenex 18 den sista övningsdagen och mötte en reparationspluton och en understödspluton hos andra amfibiebataljonen, personal ombord på korvetten HMS Visby, fjärde sjöstridsflottiljens underhållsdivision och personal från tredje helikopterskvadronen. Han sammanfattade sitt besök med att ge sin uppskattning kring den marina verksamheten: ”Ni är fantastiskt bra på att slåss med det ni har.”

 

Sammanfattar övningen

Marintaktisk chef, Anders Olovsson som har varit chef över Task Force 702 under övningen sammanfattade Swenex 18 under den avslutande utvärderingen: ”Jag är otroligt lyckligt lottad som får tillhöra detta team och känner förtroende och tillit till marinen idag. Jag känner många av er personligen och under övningen har vi byggt upp förtroendekapitalet ytterligare. Tillsammans med ett tiotal andra organisationsenheter har vi i marinen också ökat vår förmåga att vinna striden. ”

Michaela Linge

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *