På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Närvaro – Tillsammans – Tröskeleffekt

Jimmie Adamsson

Marinchefen tillsammans med en av Amfibiekårens svävarebesättningar: Foto:Kristina Swaan

För många är det en helt vanlig arbetsdag i slutet på veckan och det mesta ter sig normalt. Många planerar för en helg i ett somrigt Sverige, ett besök på någon nöjespark, en trevlig picknick med nära och kära eller kanske en båttur i skärgården. Möjligheterna och valen är oändliga, det är en frihet som vi tar för given.

Samtidigt på många platser runtom i både vårt närområde och längre bort finns det människor som har helt andra planer för helgen. De planerar för hur de ska överleva dagen, hur de ska få mat och vatten till sin familj eller så har de kanske precis överlevt en terrorattack.

Det är vårt ansvar, tillsammans med andra, att fortsätta försvara och värna friheten att leva som vi vill. Det är också vårt ansvar att bidra till stabilitet och säkerhet både i vårt närområde såväl som på andra platser. För det krävs att vi ständigt finns närvarande och att vi övar för att hela tiden vidmakthålla och öka vår operativa förmåga. Genom en ökad förmåga skapar vi tröskeleffekt som ska avhålla andra från att ens överväga att på något sätt hota vår nation.

Att lösa uppgifter tillsammans med andra stärker tröskeleffekten: Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

Understödet grupperar amfibiebataljonens sjömålsrobot och stoppar effektivt en eventuell motståndare. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Minvapnet är tillsammans med marinens övriga vapensystem ett effektfullt hinder för en motståndare. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

Marin verksamhet

När många nu planerar för helgledighet pågår en av marinens största övningar, SWENEX. I övningen deltar enheter ur samtliga marina förband samt enheter ur både Försvarsmaktens logistik (FMLOG), Armén, Flygvapnet och finskt stridsflyg. Övningen är indelad i olika faser med en inledande momentövningsfas för att senare övergå till en helt tillämpad del där alla nivåer övas. För Sverige som nation är fri sjöfart extremt viktigt, stort fokus kommer därför att vara på att öva och genomföra sjöfarts- och kustförsvarsoperationer. Ett annat fokus är den fortsatta utvecklingen av det bilaterala samarbetet, då inte minst med Finland.

Parallellt med pågående övningsverksamhet genomför marinen både utbildning, skarpa insatser här hemma såväl som internationella insatser ibland annat i Mali. Vi är ständigt närvarande, enskilt eller tillsammans med andra, vi skapar tröskeleffekt.

 

Jag vill önska er alla en trevlig helg i den svenska sommaren eller på någon annan plats i världen.

 

Jens Nykvist

Marinchef

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *