På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stärkt ubåtsjaktförmåga

Jimmie Adamsson

 

Jag vill påstå att vi alltjämt är de främsta i världen på ubåtsjakt i den här unika och mycket krävande miljön. Foto: Kristina Swaan

Marinen fortsätter att utveckla och stärka vår unika ubåtsjaktförmåga både inomskärs och ute till havs. Utveckling sker i enlighet med riksdagens inriktningsbeslut för Sveriges försvar 2016-2020. I inriktningen framgår att ett tydligare fokus ska vara mot det nationella försvaret där bland annat ubåtsjaktförmågan ska stärkas under perioden. För oss i marinen är det en självklar utveckling för att vi fortsatt ska kunna hävda territoriell integritet och skydd av sjöfart.

Finland är en naturlig samarbetspartner för oss. Foto:Kristina Swaan

Försvarsministern var mycket intresserad av spaningsbåtarna som ger en ökad passiv förmåga. Foto: Kristina Swaan

Helikopter utgör en viktig komponent vid ubåtsjakt: Foto: Rebecca Landberg

Nyligen genomfördes funktionsövning inom ubåtsjakt i mellersta och södra Östersjön där enheter ur samtliga marina förband deltog. Utöver det hade marina enheter från Finland, Frankrike och USA bjudits in för att delta i övningen med bland annat syftet att öka marinens förmåga att ingå i en multinationell sammansatt styrka. Militärt samarbete med Finland sker över tiden och är ett naturligt inslag, men även samarbetet med i det här fallet både Frankrike och USA fungerade mycket bra. Frankrike deltog med en fregatt där det genomfördes gemensamma ubåtsjaktmoment ute till havs. USA deltog med ett ubåtsjaktflygplan. En uppskattad deltagare i övningen, var den sjöoperativa helikoptern 14F. Jag vill påstå att en sjöoperativ helikopter med sina sonarsystem är en nödvändig komponent vid ubåtsjakt. Med helikopter ingående i våra stridsgrupper når vi med snabbhet ett större geografiskt område och skapar tillsammans överraskningsmoment mot en eventuell inkräktare.

Övningen besöktes också av Försvarsministern Peter Hultqvist som på plats ville följa ubåtsjaktmomenten. Han var också mycket angelägen om att följa upp materielleveranser, bland annat spaningsbåtarna som kommer att ge en ökad passiv förmåga.

Funktionsövning ubåtsjakt – ett tillfälle att fokusera på undervattensdomänen och vidmakthålla, återta samt utveckla vår förmåga till ubåtsjakt har varit mycket bra. Jag vill påstå att vi alltjämt är de främsta i världen på ubåtsjakt i den här unika och mycket krävande miljön.

 

 

Jens Nykvist

Marinchef

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Oberon 4 maj 2018 19:30

    "Jag vill påstå att en sjöoperativ helikopter med sina sonarsystem är en nödvändig komponent vid ubåtsjakt."

    Ja, även erfarenheterna från 80- och 90-talens ubåtsjakter är entydiga i detta avseende. Mot den bakgrunden ter det sig rätt obegripligt varför inte integration av torped 47 i HKP 14F har prioriterats. Vilka är skälen?

  • Johan Molin 10 maj 2018 17:16

    Hur ser planerna framöver ut för torpedbärarförmåga hos Hkp 14?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *