Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Musik, en viktig del i marinens historia

kristinaswaan

Musik var tidigare en viktig komponent hos militär trupp ute i fält eller till havs. Ursprunget var behovet av signalangivning i den militära verksamheten. Den fyllde också syftet att ingjuta mod i soldater och sjömän.

Marinchefen hälsade välkommen och berättade både om Marinens musikkår och om marinens betydelse för säkerhetsläget i och kring Östersjön. Foto: Kristina Swaan

Postcards var årets tema och tog publiken med på en resa runt om i världen. Foto: Kristina Swaan

Malena Laszlo har turnerat med Marinens musikkår runt om i Sverige vilket märktes på den kemi som lyste mellan henne och orkestern. Foto: Kristina Swaan

Musiken finns fortfarande kvar i Försvarsmakten och marinen. Försvarsmakten har i dag tre professionella militärmusikkårer varav Marinens musikkår är en av dem. Musikkår har anor från 1680-talet och har verkat oavbrutet sedan dess. Marinens musikkår genomför årligen cirka 150 framträdande med en varierande repertoar. Ett av framträdandet är Marinchefens konsert. Konserten är årligen återkommande och mycket uppskattad. I dag söndag den 25 mars var det dags för årets konsert som hade temat ”Postcards” där Marinens musikkår tillsammans med den mångfacetterade artisten Malena Laszlo, gjorde en musikalisk vandring från olika platser runt om i världen

 

 

 

– Marinens musikkår är oerhört professionella och jag är stolt över hur de representerar Försvarsmakten och marinen både här hemma såväl som internationellt. Musiken har alltid varit viktig i marinens historia och fyller även i dag en viktig funktion. Musikkåren är viktig inte minst inom personalvårdande syfte med deras spelningar i olika insatsområden såsom Bosnien, Kosovo och Afghanistan, sa Marinchefen, konteramiral Jens Nykvist

Dagens besökare såg redan fram emot nästa års konsert.

 

Mj Kristina Swaan

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *