På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Musik, en viktig del i marinens historia

kristinaswaan

Musik var tidigare en viktig komponent hos militär trupp ute i fält eller till havs. Ursprunget var behovet av signalangivning i den militära verksamheten. Den fyllde också syftet att ingjuta mod i soldater och sjömän.

Marinchefen hälsade välkommen och berättade både om Marinens musikkår och om marinens betydelse för säkerhetsläget i och kring Östersjön. Foto: Kristina Swaan

Postcards var årets tema och tog publiken med på en resa runt om i världen. Foto: Kristina Swaan

Malena Laszlo har turnerat med Marinens musikkår runt om i Sverige vilket märktes på den kemi som lyste mellan henne och orkestern. Foto: Kristina Swaan

Musiken finns fortfarande kvar i Försvarsmakten och marinen. Försvarsmakten har i dag tre professionella militärmusikkårer varav Marinens musikkår är en av dem. Musikkår har anor från 1680-talet och har verkat oavbrutet sedan dess. Marinens musikkår genomför årligen cirka 150 framträdande med en varierande repertoar. Ett av framträdandet är Marinchefens konsert. Konserten är årligen återkommande och mycket uppskattad. I dag söndag den 25 mars var det dags för årets konsert som hade temat ”Postcards” där Marinens musikkår tillsammans med den mångfacetterade artisten Malena Laszlo, gjorde en musikalisk vandring från olika platser runt om i världen

 

 

 

– Marinens musikkår är oerhört professionella och jag är stolt över hur de representerar Försvarsmakten och marinen både här hemma såväl som internationellt. Musiken har alltid varit viktig i marinens historia och fyller även i dag en viktig funktion. Musikkåren är viktig inte minst inom personalvårdande syfte med deras spelningar i olika insatsområden såsom Bosnien, Kosovo och Afghanistan, sa Marinchefen, konteramiral Jens Nykvist

Dagens besökare såg redan fram emot nästa års konsert.

 

Mj Kristina Swaan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *