På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personal en avgörande faktor

Jimmie Adamsson

Personalen är vår viktigaste resurs, det är en fras som ofta används i Försvarsmakten. Många kan nog uppfatta att det uttrycks lite lättvindigt, men faktum är att personalen spelar en avgörande faktor för att vi i marinen ska kunna lösa våra uppgifter.

Vi kan ha den mest komplexa tekniska utrustningen, vapnet, fartyget eller annat, men har vi inte rätt personal med rätt komptens så blir utrustningen tämligen tandlöst. För att bygga kvalificerade krigsförband krävs både teknik och taktik anpassade för vår unika miljö. Det krävs också en stor flexibilitet att kunna lösa uppgifter utanför Sveriges gränser. För att bygga krigsförband krävs framförallt kompetent personal – och det har vi i marinen!

Vi ställer stora krav på kompetens och utbildning, men ännu större krav på att individen har sunda värderingar med hjärta och hjärna på rätt plats. Vi tränas för att hantera det absolut värsta tänkbara, det vill säga en väpnad konflikt och då ställer det krav på oss som individer.

För att säkerställa en framtida personalförsörjning i marinen lägger vi nu stort fokus på utbildning på alla nivåer. Som exempel går marinens grundläggande militära utbildning på högvarv ute på marinens förband. Att utbilda soldater och sjömän ställer stora krav på personalen, ni har en viktig uppgift och ni gör ett fantastiskt arbete. Marinen har dessutom ett stort antal kadetter på utbildning samt på andra nivåer inklusive givetvis reservofficerare. Marinen kommer även under 2019 att sätta stort fokus på utbildning på alla nivåer och kompetensutveckling för att säkerställa att marinen har rätt personal med rätt kompetens och med inriktning på att vi inte bara ska vidmakthålla utan även växa.

Tack alla för ert arbete och jag vill passa på att önska marinens personal och alla er andra en riktigt Glad Påsk.

 

Jens Nykvist

Marinchef

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *