Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samövning på västkusten

Jimmie Adamsson

Dimma i Göteborgs skärgård under ett dykmoment.

Sedan i måndags har 33.Minröjningsdivisionen samövat med delar ur 17.Bevakningsbåtskompaniet i Göteborgs skärgård. Övningen har fokuserat mot att förbättra förmågan till samverkan, ledning och logistikförsörjning. Enheterna som deltagit har många likheter och beröringspunkter och detta har nyttjats för att översprida kunskap mellan deltagarna. Flera övningsmoment har handlat om att verka under vattnet vid en förhöjd hotbild på ytan. Detta kräver att egenskyddet är bra och att samarbetet fungerar.

Medevac med ambulansutrustad stridsbåt från 17.BevBKomp.

Båda förbanden uppträder ofta inne i skärgården och genom denna samövning har vi dragit många erfarenheter från varandra i hur att verka på bästa sätt. Övningen avslutades under onsdagen med en tillämpad fas där deltagarna inte kände till scenariot. De händelser som uppkom ledde bl.a. till att personal blev skadad och medevac (evakuering av skadad personal) från HMS Sturkö till en ambulansutrustad Stridsbåt 90 krävdes.

Kocken på HMS Sturkö Mikael Reinholdsson är sjukvårdsutbildad och nöjd med momentet;

– Efter att ha vårdat en skadad besättningsman under en tid är det alltid skönt att kunna lämna över till en enhet med mer kvalificerad utrustning. Det viktiga för mig är då att ge nästa instans en grundläggande och bra rapport.

Stridsuppbackning vid minröjning under förhöjt hot

Denna vecka avslutar en tre veckor lång övningsserie för 33.Minröjningsdivisionen som innehållit allt från nationell skarp minröjning till internationell övningsverksamhet i tyska och danska vatten.

Johan Månsson
Fartygschef HMS Sturkö

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *