På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fortsatta övningar på västkusten för minröjningsfartygen

Jimmie Adamsson

Undervattensfarkosten ska sjösättas. Den här gången av Fredrik Andersson, Jonas Heiersson, Marcus Lennartsson och Josef Erngård

Från Kolkajen i Malmö begav sig HMS Ulvön och resten av styrkan ut igen. Besättningen har under helgen vaktat fartyget i bitande kyla samt anordnat studiebesök för ungdomar. Detta innebar ytterst lite tid för vila och eget nöje för de involverade.  På måndagsmorgonen var samtliga åter på plats för en ny vecka i minröjningens tecken. HMS Sturkö avvek tidigare för att anta ett eget uppdrag i Öresund, utanför Helsingborg.

Nedisning av fartyget är en risk vid det här klimatet och något som ständigt måste hållas efter.

Tempoväxling

Första fartyget kastade loss 10:00 och HMS Ulvön lämnade Malmö som nummer 7 i ett led av 13 fartyg. Bengt Lundgren, chef för 3.sjöstridsflottiljen, embarkerade ombord för att följa verksamheten. Knappt två timmar efter att första fartyget kastat loss var alla 13 på väg ut mot området runt Kullen för att leta minor.

Systemtekniska befälet Eric Bäcklund manövrerar undervattensfarkosten.

Omväxlande väder

Arbetet till sjöss kräver ständig anpassning efter olika väderförhållanden. Förra veckan bjöd på två meter höga vågor och 25 m/s i vind. Trots lugnet under måndagen märkte vi snart att ett strömt hav och dimma väntade oss. Hela tiden görs en säkerhetsbedömning om huruvida vi kan utföra våra uppgifter i respekt till yttre faktorer.

I det här skedet har vi gått från att verka i grupp till att arbeta mer enskilt. Fortfarande dock med ständig inrapportering sinsemellan, bedrivs minjakt i tilldelade områden. En process som kräver tålamod och koncentration framförallt från sonaroperatörer och sonarbefäl. Eller som sonarofficeren uttrycker sig: ”Den som söker finner, den som vågar vinner!”

På onsdag den 7 mars avrundar vi samövningen med de utländska enheterna och beger oss tillsammans med det andra svenska fartyget HMS Sturkö mot Göteborg. På torsdagen har de två fartygen förtöjt på Tångudden i Göteborg

Caroline Persson
1.sambandsoperatör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *