Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinchefens läslista 2018

kristinaswaan

Marinchefen har låtit sammanställa en lista med särskilt läsvärda böcker. Listan är en rekommendation, en guide och en källa till inspiration. Det finns mycket mer att läsa och listan gör inte anspråk på att vara heltäckande eller att på något sätt ge uttryck för Marinchefens eller Försvarsmaktens uppfattning.

Avsikten med listan är att stimulera till läsning och personlig reflektion. Litteratur kan ge större och djupare kunskaper, den kan förbereda inför kommande studier och den kan förhoppningsvis ge den marina debatten större bredd och djup.

I första hand har böckerna valts för att ge läsaren nya perspektiv och för att de är lättillgängliga. Listan har medvetet utformats för att innehålla en blandning av svenska och andra författare. Listan är indelad i fyra områden. Läs mer om;

 

Historia

 Den dolda alliansen: Sveriges hemliga NATO-förbindelser. Mikael Holmström (2015) Uppdaterad och aktuell version som i sin senaste utformning tangerar nutid. Mångårig försvars- och säkerhetspolitisk journalist öppnar arkiven och ger läsaren en inblick i förhållanden som många inte varit medvetna om.

 Omöjlig ubåt– stridsberättelser från ubåtsjakten och det säkerhetspolitiska läget under 1980-talet. Nils-Ove Jansson (2014) En ubåtsjägares perspektiv på händelser längs svensk kust och i svenska farvatten. Ett stycke samtidshistoria som kan ge både äldre och yngre medarbetare en annan syn på främmande undervattensverksamhet.

 Kustjägarna – 60 år av utveckling, ubåtsjakt och internationella insatser Fredrik Hesselman red. (2016) ISBN: 978-91-639-1623-6

 The Rules of the Game: Jutland and British Naval Command Andrew Gordon (2013) En insiktsfull skildring av slaget vid Jutland 1916.

 

Strategi och taktik

 Understanding Victory: Naval Operations from Trafalgar to the Falklands Geoffrey Till (2014) En av få böcker som ser på framgångsfaktorer i den marina striden.

 The U.S Naval Institute on Naval Tactics (The U.S Naval Institute Wheel Book Series) USN (Ret.) Capt. Wayne P. Hughes Jr. redaktör (2015) En samling texter i antologiform som avhandlar olika perspektiv på sjöstrider och marin taktik.

  Nutida operationer

 Special Operations from a Small State Perspective Gunilla Eriksson och Ulrica Pettersson red. (2017)

Super Highway: Seapower in the 21st Century Chris Parry (2014) En bok som kondenserat ger läsaren mycket av innehållet i marin militär utbildning med undantag för planeringsmetoderna.

 Ledarskap och människor

 The Black Swan the Impact of the Highly Improbable Nassim Nicholas Taleb (2010)

A black swan is an event, positive or negative, that is deemed improbable yet causes massive consequences. In this groundbreaking and prophetic book, Taleb shows in a playful way that black swan events explain almost everything about our world.

Kriget har inget kvinnligt ansikte Svetlana Aleksijevitj (2012) Nobelpristagaren i litteratur 2015 låter krigets kvinnor komma till tals och ges den hjältestatus som rätteligen är deras. Den flerfaldigt prisbelönta boken bygger på hundratals djupintervjuer och ingår i författarens stora livsprojekt »Utopins röster«, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten utifrån den lilla människans perspektiv.

Blink: The Power of Thinking without Thinking Malcolm Gladwell (2007) Hur tänker vi? Hur fungerar vår hjärna? Kan man lära sig att fatta kloka, snabba beslut?

Mod i strid och filosofi, dygdetiska perspektiv från Aristoteles till drönarkrig Peter Haldén & Björn Källén (2017)

 

Framtida krigföring

 Cybersecurity and Cyberwar: What Everyone Needs to Know P.W Singer, Allan Friedman (2014)

 War with Russia: An Urgent Warning from Senior Military Command Richard Shirreff (2016)
Ghost Fleet: A Novel of the Next World War P. W. Singer, August Cole (2016) Science fiction eller inte? Hur skulle ett världskrig se ut med den teknik och de aktörer som finns idag?

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *