På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vikten av sjöfartsskydd

Jimmie Adamsson

Konteramiral Jens Nykvist. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

 

 

 

 

Det säkerhetspolitiska omvärldsläget har försämrats och blivit alltmer oförutsägbart. Här fyller marinen en vital roll. Marinen verkar i fred, kris och krig. Vikten av sjöfarten och skyddet utav den kan inte nog understrykas. År 2017 anlöpte cirka 98 000 fartyg i svenska hamnar och det levererades och lastades cirka 170 miljoner ton gods. Utan fungerande trafik till sjöss stannar inte bara Sverige utan även stora delar av världen. Det är av största vikt att vi har förmågan att skydda sjöfarten och det är en av uppgifterna för svenska marinen.

Att hålla kontroll på vad som rör sig i/på/över Östersjön och på Västerhavet är en nyckel för att upptäcka avvikelser från det normala och detta löser marinen dygnet runt alla dagar på året med förmågor både till lands och till sjöss. Det man dock aldrig får glömma är att jorden är rund och fasta system på land har en begränsad räckvidd för att kunna följa vad som händer på havet.

Korvett kan nå stora områden på kort tid och spelar en viktig roll i sjöfartsskydd. Foto: Försvarsmakten

Överblicksbild över fartygsrörelser i Östersjön under ett dygn. Foto: Försvarsmakten

Närvaro av fartyg ute till havs är därför av största vikt. Närvaron bör också ske med fartyg med kvalificerade vapen då detta även bygger tröskeleffekt. En styrka med våra fartyg, och då inte minst Visby korvetterna, är att vi själva väljer när vi vill synas. Vi är duktiga på signaturer och så kallad stealth-förmåga, det ska vi vara stolta över och använda. Fördelen är givetvis också att vi väljer själva var vi ska uppträda på havet genom att vi alltid kan förflytta oss till positioner som till exempel kan nyttjas för att markera en vilja eller att skydda något. Detta i kombination med ett taktiskt uppträdande och marinens professionella personal skapar ett gynnsamt läge. Det man ska tänka på är att närvaro kräver uthållighet. För marinens del handlar det om att tidigt hitta ”triggern” det vill säga det som avviker för att vi ska agera snabbt – detta sker genom närvaro!

 

 

 

 

 

Jens Nykvist, Marinchef

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *