Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Specialistofficerskadetter övar sprängning

Jimmie Adamsson

Förevisning av spräng momentet.

Två av kadetterna under förberedelse.

Resultatet efter sprängning av I-balk.

Specialistofficerskadetterna (SOU-16) med inriktning mot minkrig/undervattensstrid läser just nu en sprängutbildning och har under ett par dagar genomfört praktiska sprängmoment inom ramen för den kursen.
Syftet är att de ska få en större kunskap och förståelse för sprängverkanseffekter. Anledningen till detta är att de i sina kommande tjänster ska kunna hantera olika explosiva ämnen och materiel som finns ombord på fartygen.

De har sprängt diverse träcellulosa, pulveriserat stenar, klyvt I-balkar och ”opererat” sönder en bil genom att utföra kirurgiska sprängningar.
Tänger, tejp, förgreningsbleck, tändstickor och mycket annat krävs för att kunna utföra sprängningarna.

Kommandot ”TÄND!” ekar i skogarna och krutstubinerna ryker intensivt. Kadetterna tar skydd i bunkern och börjar räkna… En minut. Två minuter. Efter två minuter och tio sekunder kommer så plötsligt den första smällen, ”PANG!”. Därefter nästa och kort därefter också den tredje. Tryckvågorna fortplantar sig hela vägen till bunkern och höstlöven lyfter från marken. Kadetternas första sprängning är genomförd med gott resultat och det är inte utan att de ler lite försiktigt för sig själva.

Fj Zoltan Rüll
Sjöstridsskolan

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *