På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Allas lika värde

kristinaswaan

Marinen har till huvuduppgift att förhindra en motståndare tillträde till svenskt territorium. Vi ska med vår personal och enheter skydda den territoriella integriteten i alla dimensioner, i luften, på ytan och under ytan, dygnet runt och året om. Att vi löser våra uppgifter innebär en frihet, en frihet att fortsätta leva det liv som den enskilde själv väljer att leva. Det är ett stort ansvar och förtroende som Försvarsmaktens personal har att förvalta och leva upp till. Om Sverige skulle bli angripet är det för oss i marinen en självklarhet att nyttja vårt mandat att med vapenmakt skydda svenskt territorium och vår befolkning. I det ansvaret är det lika självklart att vi i vårt dagliga arbete aktivt arbetar med frågor som rör värdegrund, allas lika värde, mänskliga rättigheter och ett sunt förnuft.

 

Vi har mandat att nyttja våld för att värna vår frihet. Foto:Marinen, K Swaan

För mig som marinchef är det viktigt att vi utvecklar våra krigsförband för att lösa de uppgifter som riksdag och regeringen har ålagt oss. För att kunna lösa uppgifterna på bästa sätt innebär det att varje individ är viktig och behövs. Det finns inte utrymme för kränkningar eller beteende som går emot Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod. Det är positivt att värdegrundsfrågor har fått stort utrymme och de måste tas på allvar. Alla är lika värda, inget annat kan accepteras.

 Jag tror att en av de viktigaste delarna för att minska kränkande beteende är den sista delen i Försvarsmaktens uppförandekod ”Jag agerar när någon i min omgivning bryter mot uppförandekoden”. Om alla följer detta är jag övertygad om att vi kommer få en ökad operativ effekt.

Jens Nykvist, Marinchef

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *