Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Allas lika värde

kristinaswaan

Marinen har till huvuduppgift att förhindra en motståndare tillträde till svenskt territorium. Vi ska med vår personal och enheter skydda den territoriella integriteten i alla dimensioner, i luften, på ytan och under ytan, dygnet runt och året om. Att vi löser våra uppgifter innebär en frihet, en frihet att fortsätta leva det liv som den enskilde själv väljer att leva. Det är ett stort ansvar och förtroende som Försvarsmaktens personal har att förvalta och leva upp till. Om Sverige skulle bli angripet är det för oss i marinen en självklarhet att nyttja vårt mandat att med vapenmakt skydda svenskt territorium och vår befolkning. I det ansvaret är det lika självklart att vi i vårt dagliga arbete aktivt arbetar med frågor som rör värdegrund, allas lika värde, mänskliga rättigheter och ett sunt förnuft.

 

Vi har mandat att nyttja våld för att värna vår frihet. Foto:Marinen, K Swaan

För mig som marinchef är det viktigt att vi utvecklar våra krigsförband för att lösa de uppgifter som riksdag och regeringen har ålagt oss. För att kunna lösa uppgifterna på bästa sätt innebär det att varje individ är viktig och behövs. Det finns inte utrymme för kränkningar eller beteende som går emot Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod. Det är positivt att värdegrundsfrågor har fått stort utrymme och de måste tas på allvar. Alla är lika värda, inget annat kan accepteras.

 Jag tror att en av de viktigaste delarna för att minska kränkande beteende är den sista delen i Försvarsmaktens uppförandekod ”Jag agerar när någon i min omgivning bryter mot uppförandekoden”. Om alla följer detta är jag övertygad om att vi kommer få en ökad operativ effekt.

Jens Nykvist, Marinchef

 

 

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *