På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Liten utanpå, stor inuti”

Jimmie Adamsson

Marinen har till huvuduppgift att förhindra en motståndare tillträde till svenskt territorium. Att skydda den territoriella integriteten i alla dimensioner, luft, yta och under ytan. Den svenska skärgården och havet utgör en komplex miljö med grunda vatten, många öar som medför korta reaktionstider. För att kunna lösa uppgifter i denna unika miljö såsom till exempel sjöövervakning, skydd av sjöfart, ubåtsjakt eller ingripande vid angrepp, krävs att både taktik och teknik anpassas för att nå optimal effekt. I dagarna tog fjärde sjöstridsflottiljen och rotechefen kapten Carl Lönnqvist emot HMS Modig efter en tids ombyggnation mot spaningsbåt.

– För de som är bekanta med bevakningsbåt typ 80 som spaningsbåten utgår ifrån, ser nog ingen större skillnad på utsidan utöver de sonarbojar som nu finns på däck. Inuti har det hänt desto mer. Vi har bland annat fått nya sensorer och helt ny analys och registreringsutrustning. Det är modern utrustning som bidrar till att höja marinens totala förmåga att bedriva ubåtsjakt, berättade Lönnqvist

Kompetensutveckling

Utöver HMS Modig är planen att färdigställa ytterligare två spaningsfartyg under året för att slutligen under år 2020 ha totalt sex spaningsfartyg. För närvarande består spaningsroten av 24 individer som bemannar tre fartyg, HMS Modig och två bevakningsbåtar typ 80. Nu väntar en intensiv tid för att utveckla spaningsrotens personal på de nya systemen.

– Vi har nu inlett en period där vi kommer att genomföra taktik och teknikutveckling och framförallt kompetensutveckla besättningarna på de nya systemen. Fartyget är litet utanpå men stort inuti, med det vill jag ha sagt att fartyget innehåller avancerade system på en liten yta vilket ställer höga krav på den tjänstgörande personalen. För att skapa uthållighet hos den åtta man starka besättningen kräver det att individerna också har kunskaper som sträcker sig utanför den egna funktionen. För mig som chef ser jag det ytterst viktigt att roten som helhet har en ökad förmåga och därför lägger vi nu stort fokus på att kompetensutveckla personalen.

Mj Kristina Swaan

Spaningsbåten är en mindre plattform men med stor kapacitet inom bland annat ubåtsjakt. Foto: HMS Hurtig

Rotechefen kapten Carl Lönnqvist, ser det viktigt att kompetensutveckla personalen på det nya systemet. Utbyte med brittiska flottan är en del av utvecklingen. Foto: HMS Hurtig

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *