Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Marinen, en modern åldring

kristinaswaan

Marinen har till huvuduppgift att hävda Sveriges territoriella integritet och svenska intressen. Detta innebär att förhindra en motståndare tillträde till svenskt territorium. Att skydda den territoriella integriteten i alla dimensioner, luft, yta och under ytan.

”Jag är mycket stolt över marinens personal och de uppgifter vi löser”. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

I dag onsdag den 7 juni firar marinen 495 år, en modern åldring som närmar sig 500 år. Sverige omges av en lång kust med stora skärgårdsområden vilket har medfört att landet tidigt blev en sjöfartsnation med stort fokus på att utveckla en stark flotta.

Marinen grundas

Gustav Vasa köpte ett antal fartyg från Hansastaden Lübeck den 7 juni 1522, detta utgjorde grunden för den kungliga svenska flottan och sedermera den svenska marinen och sedan dess firas den 7 juni som marinens födelsedag. Så småningom utvecklades även ett fast kustförsvar

där den Kungliga flottan och Kustartilleriet tillsammans utgjorde det viktiga skyddet av Sveriges kust och sjöterritorium. Marinen har i dag moderna, insatsberedda och väl utvecklade förband med förmågan att möta alla typer av hot. Marinen utgörs i dag av flottiljer, amfibieförband, marinbas och sjöstridskola som ständigt utvecklas.

 

– Marinen har en lång och gedigen historia som i dag firar 495 år. Jag är oerhört stolt över marinens personal och de uppgifter vi löser. Om några år firar marinen 500 år och det är en dag vi ska uppmärksamma. Planeringen inför ett firande har redan inletts, sa marinchefen, konteramiral Jens Nykvist

 

Mj Kristina Swaan

 

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *