På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sveriges deltagande vid Joint Women´s Leadership Symposium i USA

rebeccalandberg

Sveriges representanter vid JWLS. Kommendörkapten Jenny Ström från Fjärde sjöstridsflottiljen, fanjunkare Sara Wåhlin från Amfibieregementet samt vicekorpral Rebecka Signäs från Första ubåtsflottiljen. Foto: Jenny Ström/ Försvarsmakten

Den 15-16 juni deltog Sverige med tre kvinnliga representanter vid Joint Women´s Leadership Symposium i Norfolk, USA. JWLS arrangeras av SSLA, Sea Service Leadership Association, som är en icke vinstdrivande organisation som är dedikerad till att förse kvinnor inom den maritima arenan med professionell utveckling genom nätverk, utbildning och mentorskap. Symposiet genomförs årligen för kvinnor och män från alla fem grenar från USA:s försvarsmakt, d.v.s. Navy, Marine Corps, Air Force, Army och Coast Guard, där de uppmärksammar, respekterar och hyllar de styrkor, unika förmågor och fördelar som kvinnor bidrar med till USA:s försvar. Temat för året var “Charting Your Course; Navigating the Future!”. Fokus på symposiet var att kvinnor och män som tjänstgjort länge och nått långt i karriären skulle förmedla sina erfarenheter och ge råd till yngre kvinnor som deltog i symposiet. Tyngdpunkten i föreläsningar samt paneler låg på ledarskap, kommunikation och de val som varje enskild anställd inom den amerikanska försvarsmakten behöver göra för att utvecklas och nå högre grad.

800 kvinnor i uniform på ett och samma ställe. En inte helt vanlig syn. Foto: Jenny Ström/ Försvarsmakten

Dag ett var programmet gemensamt för alla deltagare och innehöll bland annat paneldebatt med ”International Military Panel” och ”Senior Leaders Panel”, tal av General Glenn M. Walters, Assistant Commandant of the Marine Corps samt Admiral Charles Michel, Vice Commandant of the U.S. Coast Guard, gemensam lunch med utdelning av erkännanden, utmärkelser och diplom. Under första dagen behandlades ämnen och områden som var övergripande och allmängiltiga för alla försvarsgrenar.

Dag två var programmet uppdelat i fem olika täter bestående av Navy, Marine Corps, Coast Guard, Air Force och Army. Fokus under andra dagen låg på mer specifika frågor och ämnen som är aktuella för respektive försvarsgren, exempel på paneler var i gruppen Navy  ”Lifting Up the Next Generation of Women” och ”Engaging Men as Advocates” samt tal av Master Chief Petty Officer of the Navy.

Chefen för 42.minröjningsdivisionen, kommendörkapten Jenny Ström, deltog i en internationell paneldebatt för att berätta om Sveriges arbete och perspektiv för att rekrytera, behålla och få fler kvinnor till högre positioner. Foto: Jenny Ström/ Försvarsmakten

Vid årets JWLS deltog över 800 personer! Alla fem försvarsgrenar från USAs försvarsmakt var representerade med deltagare och föreläsare. Utöver Sverige var Norge, Australien, Nederländerna och Kanada representerade. Jenny Ström representerade Sverige i den internationella panelen under första dagen där en representant från respektive nation fick svara på frågor om hur det är att vara kvinna i nationens försvarsmakt och vilka utmaningar som man upplevt under sina karriär. Det väckte stor förvåning och uppmärksamhet när Jenny berättade om de förutsättningar för föräldraledighet och möjligheterna att kombinera familj och en karriär i flottan som trots allt finns i Sverige. Under symposiet gavs det stora möjligheter att ställa frågor, till framför allt kvinnor som tjänstgjort inom försvaret under lång tid och som också sitter på positioner där de kan påverka policys och regelverk. Miss USA 2016, Deshauna Barber, tillika kapten i den amerikanska armén var värd för den lunch där det delades stipendium och priser till kvinnor som utmärkt sig på olika sätt. Framför allt handlar JWLS om att visa upp kvinnliga förebilder och ge råd kopplat till ledarskap, erbjuda möjlighet till att utöka sitt nätverk men också att visa uppskattning och berömma kvinnorna för deras val att tjänstgöra. Att få delta på JWLS ger en positiv känsla och var otroligt inspirerande för oss alla tre svenska deltagare.

Reflektioner

Några reflektioner efter vårt deltagande är att den amerikanska försvarsmakten har mycket att arbeta på när det kommer till genderfrågor men är klara över att det behövs fler kvinnor, inte för sakens skull, utan för att organisationen ska bli bättre. Inom vissa delar, framför allt de som nyligen öppnats upp för kvinnor, finns det mycket kvar att förändra. Det handlar om att förändra en kultur och detta görs på ett annat sätt i USA än hur vi skulle gjort i Sverige. Här är det policys och regler som är strukturen som gör att saker kan förändras. Detta innebär inte nödvändigtvis att personalen i organisationen håller med men de tvingas att acceptera nya regler annars blir de bestraffade, möjligheter till att följa upp och bestraffa är här större och mer accepterat. Våra kulturer och hur jämställt samhället är i allmänhet ser annorlunda ut i USA där det sociala stödet från samhället inte finns på samma sätt som i Sverige. USA är ett land där allt kostar och det handlar om att vara bäst och lyckas. Utmaningarna för de som är i minoritet uppfattas därför många gånger vara större här. Svenska Försvarsmakten har kommit långt vad gäller integration och detta imponerar, dock skulle det vara otänkbart att göra på samma sätt i USA.

Sammanfattningsvis hade vi två otroligt inspirerande dagar i Norfolk där vi nätverkade och utbytte erfarenheter med andra kvinnor i samma yrke. Bara att var i en sal tillsammans med nästan 800 kvinnor i uniform var en upplevelse!

 

Jenny Ström, Chefen för 42.minröjningsdivisionen, Fjärde sjöstridsflottiljen

Sara Wåhlin, 206.underhållskompaniet, Andra amfibiebataljonen, Amfibieregementet

Rebecka Signäs, Första ubåtsflottiljen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *