Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Gemensam kartläggning på västkusten

Jimmie Adamsson

Måndagen den 29 maj kastade HMS Sturkö loss från örlogshamnen i Karlskrona för att ombasera till Hökafältet, utanför Halmstad. Ombaseringen runt södra Sverige och upp mot västkusten började med plattvatten och svaga vindar, för att sedan slå om snabbt till att bli väldig ogynnsamt för fartyget. Lika snabbt vände vädret igen lagom till uppgiften skulle påbörjas. Väl uppe vid Hökafältet anslöt HMS Spårö för att tillsammans med HMS Sturkö påbörja den tilldelade uppgiften.
Uppgiften som tilldelades Sturkö och Spårö i Hökafältet var områdesbegränsning av skjutområdet samt sonarkartering. Detta gjordes av både fartygen samt dykare. Då Hökafältet är ett gammalt skjutområde, ville man att fartygen och dykarna skulle söka av botten längst med stranden och bestämma inom vilket område som det kunde finnas gammal ammunition kvar efter skjutövningar. Med hjälp av fartygens sonarer kunde man samla in högupplösta bilder av botten, detta kallas kartering.

Dykarnas uppgift i området har varit att dyka längst med stranden där det var för grunt för fartygen att köra. De har med hjälp av metalldetektorer dykt längst utlagda kättingar på botten och sökt efter ammunition. Området de har sökt av har varit stort och det har varit mycket dykningar för både Sturkös och Spårös dykare.

Under tiden HMS Sturkö utför sin del av uppgiften passar fartyget på att öva skyddtjänst, så som brand och man överbord. Insatsgrupperna som finns till användning under övningarna är förstainsats, andrainsats, rökdykare och räddningsmän. Förstainsatsens uppgift vid brand är att lokalisera och släcka brand i ett tidigt skede för att undvika spridning av branden. Andrainsatsens uppgift är att lösa av förstainsatsen och släcka branden om förstainsatsen inte lyckats. Andrainsatsen använder sig av andningsapaket vilket gör det möjligt för dem att gå in i ett rökfyllt utrymme. Om varken första- eller andrainsatsen lyckas släcka branden finns det en rökdykargrupp med full rökdykutrusning som klarar både värme och rök.
Vid man överbord-momentet använder sig fartyget av antingen skepsbåten eller räddningsmän för att plocka upp den ombordövergångne. Räddningsmännen är utrustade med överlevnadsdräkt, flytväst och lifesling för att kunna hoppa i vattnet och rädda den nödställde, lifesling läggs runt den överbordgångne så att man kan lyfta ombord denne på fartyget. Denna resan övade HMS Sturkö både med ribb och med räddningsmän.

Efter åtta dygns arbetet bröt man arbetet och fartygen satte kurs mot hemmahamn, Karlskrona för Sturkö samt Berga för Spårö.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *