På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets medaljörer utsedda inför Veterandagen

kristinaswaan

Medaljering vid en tidigare veterandagen,Foto: Kristina Swaan

Överbefälhavare Micael Bydén har den 8 maj 2017 fattat beslut om tilldelning av ett antal väl förtjänta krigsdekorationer och förtjänstmedaljer. Medaljceremoni kommer att ske i samband med Veterandagen vid Sjöhistoriska måndag den 29 maj 2017.

Menige Alexander Sjödin, Vilhelmina, (2016 års beslut), tilldelas Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, med anledning av striden i Afghanistan 2010.

 Korpral Inge Haraldsson, Dals Långed, tilldelas Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, med anledning av striden på Cypern 1967.

Fanjunkare Mats Svensson, Hörby, tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, utan svärd, för rådigt och skickligt ingripande, med stor sinnesnärvaro under pressade förhållanden, samt med stort personligt mod och fara för eget liv förhindrat en större explosion som kunnat utgöra en stor fara för personal i området samt orsakat stora materiella skador, i samband med olyckan på DNC, i Karlskrona 2016.

Kapten Staffan Bartholdson, Borensberg, tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, utan svärd, för rådigt ingripande och med förträfflig yrkesskicklighet, under kaotiska förhållande med stor sinnesnärvaro och handlingskraft, landat en helikopter efter en luftkollision, och därigenom räddat både liv och materiel i samband med olyckan i Sveg, Sverige 2017.

Ytterligare utmärkelser har beslutats men kommer att delas i särskild ordning och inte vid Veterandagen:

En person i skyddad befattning tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, med svärd, för insatser under 2010.

Överstelöjtnant Lars Berglund, Älvsjö, tilldelas Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans för handlingskraftigt agerande, stor initiativkraft och rådigt ingripande i samband med inflygningen av ett Egyptiskt flygplan i Mogadishu, Somalia 2015.

Mårten Granberg

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *