På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övningsutbyte med NATO-ledda styrkan SNMG1

Jimmie Adamsson

HMS Visby och HMS Helsingborg har under veckan övat ytstrid och luftförsvar tillsammans med det norska fartyget HNoMS Roald Amundsen och det nederländska fartyget HNLMS Evertsen. Det norska och nederländska fartygen är en del av den NATO-ledda styrkan SNMG1.

Fokus har under övningen legat på ytstrid och luftförsvar. Möjligheten att få öva med NATO-fartyg ger ett bra övningsutbyte där man får möjlighet att finslipa metodiken och lära sig nyttja varandras styrkor. NATO-fregatter med dess sensorer med långräckvidd och de svenska korvetterna med dess smyganpassande skrov. Kombinationen av dessa två utgör en mycket slagkraftig motståndare som både kan verka passivt och aktivt. Tillsammans får man en luftlägesbild som sträcker sig över hela Östersjön och vapensystem som når luftmål på över 100km.

Den norska fregatten KNM Roald Amundsen. Den långa räckvidden på sensorerna gör den till en farlig motståndare.

Under övningen utbyttes även en del av besättningarna mellan de olika fartygen. HMS Visby skickade personal till HNLMS Evertsen.

Vi blev väl emottagna ombord på HNLMS Evertsen. Vi fick en rundvisning som gav oss en större förståelse för vilka funktioner som finns ombord samt samspelet mellan dessa.
Det var intressant att se hur en besättning på ett större fartyg fungerar jämfört med våra mindre fartyg och vilken skillnad på kapacitet en fregatt har gentemot en korvett, berättar 1:e Sergeant Alexander Virén.

Sammanfattningsvis var övningen mycket lärorik då den har ökat vår förmåga att öva tillsammans och skapat förståelse för varandras system, metodik och taktik. Men viktigast av allt: gemenskapen och de band vi bygger tillsammans med andra nationer för fortsatt fred i Östersjöområdet.

Erik Barsby/ Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *