På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samövning med franska flottan

Jimmie Adamsson

HMS Härnösand har den 9-10 maj genomfört samövning med det franska örlogsfartyget Latouche Tréville (D646). Det franska fartyget hade precis genomfört ett örlogsbesök i Stockholm, och HMS Härnösand precis avslutat ett kort besök i Finland.  Då fartygen därefter samtidigt passerade genom norra Östersjön passade det bra att sammanstråla och genomföra gemensamma övningar

Fartygen genomförde bland annat strids-, formations- och signalövningar där vi fick kvitto på att förmågan att samverka mellan svenska och franska enheter fungerar utmärkt! Denna typ av övning har flera syften. Dels ger den ett utbyte där vi prövar vår förmåga att samverka med andra nationer, men vi är också varandras övningsresurser, då vissa övningar genomförs mot varandra. Ett annat syfte är naturligtvis artigheten att som såväl gästande som mottagande nation i våra farvatten, vilja stärka band och förtroenden.

Personal förs över mellan fartygen.

Övningen planerades med kort varsel innan genomförandet. Men genom enkelhet och professionalism från bägge sidor kunde vi snabbt planera och genomföra en övning med ett gott utbyte för HMS Härnösands besättning.

–  Man kan konstatera att vi har mer likheter än olikheter. Våra svenska procedurer, är anpassade för, och fungerar mycket väl i vår samverkan med andra nationer. Våra nationella insatser och övningar är, och måste vara prioriterade, där vi inom Försvarsmakten måste klara våra uppgifter tillsammans med varandra. Men genom övningar som denna får vi ett bevis på att vi med enkelhet också kan klara uppgifter tillsammans med andra säger fartygschefen  John Theander.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *