Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Samövning med franska flottan

Jimmie Adamsson

HMS Härnösand har den 9-10 maj genomfört samövning med det franska örlogsfartyget Latouche Tréville (D646). Det franska fartyget hade precis genomfört ett örlogsbesök i Stockholm, och HMS Härnösand precis avslutat ett kort besök i Finland.  Då fartygen därefter samtidigt passerade genom norra Östersjön passade det bra att sammanstråla och genomföra gemensamma övningar

Fartygen genomförde bland annat strids-, formations- och signalövningar där vi fick kvitto på att förmågan att samverka mellan svenska och franska enheter fungerar utmärkt! Denna typ av övning har flera syften. Dels ger den ett utbyte där vi prövar vår förmåga att samverka med andra nationer, men vi är också varandras övningsresurser, då vissa övningar genomförs mot varandra. Ett annat syfte är naturligtvis artigheten att som såväl gästande som mottagande nation i våra farvatten, vilja stärka band och förtroenden.

Personal förs över mellan fartygen.

Övningen planerades med kort varsel innan genomförandet. Men genom enkelhet och professionalism från bägge sidor kunde vi snabbt planera och genomföra en övning med ett gott utbyte för HMS Härnösands besättning.

–  Man kan konstatera att vi har mer likheter än olikheter. Våra svenska procedurer, är anpassade för, och fungerar mycket väl i vår samverkan med andra nationer. Våra nationella insatser och övningar är, och måste vara prioriterade, där vi inom Försvarsmakten måste klara våra uppgifter tillsammans med varandra. Men genom övningar som denna får vi ett bevis på att vi med enkelhet också kan klara uppgifter tillsammans med andra säger fartygschefen  John Theander.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *