På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bi-lateralt samarbete i tre dimensioner

rebeccalandberg

För delar av 31- och 41.korvettdivisionen har den senast veckan inneburit något alldeles speciellt. Den har inneburit chansen att öva ubåtsjakt, inte bara tillsammans, utan med U.S Navy. Närmare bestämt en Poseidon P-8A från Patrol Squadron 67 på Sicilien.

P-8 Poseidon passerar HMS Karlstad på låg höjd. Övningen är nu slut och samtliga parter är nöjda över ett mycket lyckat samarbete. Foto: HMS Helsingborg/ Försvarsmakten

Möjligheten att öva ubåtsjakt med ett så kallat MPA (Maritime Patrol Aircraft) som är så kompetent som Poseidon P-8 är ovanligt för den svenska flottan.  P8:an har förmågan att både agera som övervakningsplattform för stora havsområden, såväl på ytan och som under ytan. Den jagar ubåt genom att släppa ett antal sonarbojar av olika typ och i olika mönster beroende på uppdrag. Den har även möjlighet att bära både torpeder och sjömålsrobot, vilket gör den till en farlig plattform för en tänkt motståndare.

Under veckan har även 6 finska officerare deltagit i övningen ombord på korvetter ur 41.korvettdivisionen. Något som ökar förståelse och förmåga att agera tillsammans den dagen Swedish Finish Naval Task Group (SFNTG) ska öva och agera tillsammans.

Att från korvetternas sida jaga ubåt tillsammans med ett MPA innebär en stor fördel för oss på ytan. Normalt har ubåten övertaget att den vet vart korvetterna rör sig och det är oftast den aktiva sändningen från sonarerna som avslöjar positionen. Att ha ett flygplan, som kan släppa bojar obemärkt gör att överraskningsmomentet helt plötsligt hamnar hos korvetterna. Något som veckan motståndarubåt fick känna på.

Helikopterflottiljen hjälpte till med att förflytta personal under övningen. Foto: HMS Helsingborg/ Försvarsmakten

Med stöd av Helikopterflottiljen genomfördes även personalförflyttning med personal från Patrol Squadron 67 inför slutet av övningen, vilket var mycket uppskattat från båda sidor. Det är inte alltid helt lätt att jobba tillsammans med andra länder som har olika procedurer för saker som normalt sett kan tyckas enkelt. Men med hjälp av förbindelseofficeren gick det allra mesta enormt mycket enklare, och det hela blev väldigt lärorikt för personalen på korvetterna.

Under veckans sista, och mest avancerade, övningsmoment avdelades dessutom HMS Härnösand till att agera som motståndare på ytan. Det gjorde att tempot höjdes väsentligt i alla stridsledningscentraler, även för P-8:ans del blev allt mycket svårare.

En sammanfattning av en mycket lärorik vecka är att det är ganska ovanligt att finska officerare leder amerikanskt flyg i ubåtsjakt från en svensk korvett. Och både 31:a och 41.korvettdivisionen ser verkligen fram emot nästa möjlighet att jobba tillsammans med P-8:a ur U.S Navy.

Jonas Thern/ Fjärde sjöstridsflottiljen

P-8 Poseidon bär både torpeder och sjömålsrobotar vilket gör den till en farlig motståndare. Bild: HMS Helsingborg/ Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *