Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Två lyckade veckor sammanfattas

Jimmie Adamsson

HMS Sturkö

Den 27 mars kastade HMS Sturkö och HMS Vinga loss från örlogshamnen Karlskrona för ombas mot Helsingborg där minröjningsverksamhet skulle bedrivas under två veckors tid. Minorna som fartygen letar efter är från andra världskriget och är utplacerade av brittiska flygvapnet mellan 1942-1945. Under eftermiddagen anlände fartygen till de områden som skall avsökas.

Minröjningsuppdraget påbörjas och fartygen börjar i tilldelade områdena. Sökning av minor sker med hjälp av sonar, som använder högfrekventa ljudvågor som reflekteras mot objekt på botten. På tisdagen hittar HMS Sturkö en av de brittiska minorna i området och efter eldtillstånd så röjer fartyget minan. Detta görs med hjälp av en mindre sprängladdning som placeras intill minan med hjälp av en fjärrstyrd undervattensfarkost. Efter röjningen fortsätter verksamheten och fartygen fortsätter med sin sökning i området.
Under onsdag eftermiddag så hittar även HMS Vinga en utav de brittiska minorna som även den kan röjas på torsdagmorgonen. Efter två lyckade röjningar under veckan så beger sig HMS Vinga och HMS Sturkö in mot Helsingborgshamn där de ska ligga förtöjda över helgen med Open ship och rekrytering.

En av minorna röjs.

Lördagen började med visning av fartygen på förmiddagen ombord på HMS Vinga där cirka 250 besökare kom. Open ship var uppdelat i olika stationer som t.ex. röjdyk, sonar och vapentjänst m.fl. där besökarna kunde ställa frågor och lyssna på vad de olika tjänstegrenarna innebar i det stora hela.
Under eftermiddagen hade röjdykarna en riktad rekryteringskampanj där 20 föranmälda deltagare deltog. Besökarna fick gå ombord på HMS Sturkö där de kollade på fartyget och erhölls en mer detaljerad genomgång på dykmaterielen. Röjdykarna förklarade även vad röjdykstjänsten innebär ombord och hur de jobbar. Eftermiddagen avslutades med fika och vägledning för ansökan till röjdykarutbildningen.

Även under söndagen var det dags för open ship på förmiddagen. Under söndagen var det även ungefär 250 besökare. Under eftermiddagen hölls ytterligare en riktad rekryteringskampanj. Denna var under dagen riktad mot de allmänna sjömanstjänsterna i marinen. Även representanter från Marinbasen berättade om sin verksamhet.

Under måndag förmiddag kastar fartygen loss från Helsingborgshamn och fortsätter den verksamhet som påbörjats tidigare vecka i området utanför Kullens fyr. I skrivande stund, onsdag eftermiddag, återstår endast några timmars sökning. Det står nu klart att vi inte kommer att hinna söka igenom hela området.  Två minor har hittats, som har oskadliggjorts genom sprängning.Det står alltså klart att det finns minor i området och att de gamla rapporterna stämde. Det mest värdefulla är dock att vi nu vet i vilka områden det inte finns minor.

På torsdag eftermiddag, den 6 april, förtöjer fartygen i Örlogshamnen i Karlskrona och välförtjänt ledighet väntar för besättningarna.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *