Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Subarktisk dykning i Torneträsk

kristinaswaan

Nyligen genomfördes en prov-och försöksvecka i subarktisk dykning med hjälmdyk i Torneträsk hamn i närheten av Björkliden i Kirunafjällen.

Dykare under ytan med ett lager is ovanför Foto: Joakim Tenglin/Försvarsmakten

Syftet med övningen var flera, dels att öva och pröva hur materielen påverkas i kall miljö och därtill kunna hantera uppkomna kyleffekter på personal och materiel. Ett annat syfte var att planera och genomföra dykning utan ett nära logistiskt stöd vilket bland annat innebar att etablera en dykplats för att på ett säkert sätt kunna genomföra testerna. Att få upp materiel till övningsområdet var också en övning i sig, som till exempel att köra den mobila tryckkammaren från Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum (DNC) i Karlskorna till Björkliden i norr.

 

 

 

Värdefulla erfarenheter och kunskaper

Övningen planerades av vinterenheten på I19, närmare bestämt av Dennis Bäckman och Daniel Lindman tillsammans med personal från DNC. Utöver det deltog personal från Kustbevakningen, 1.ubåtsflottiljen och Högkvarterets produktionsledning Marin (HKV PROD MARIN), det vill säga undertecknad. Jag deltog i egenskap av materielområdesansvarig för dyk i Försvarsmakten, (MOA DYK FM). Som MOA är det viktigt att på plats följa verksamheten inte minst för att öka mina kunskaper om hur materielen brukas och vilka utmaningar som kan uppstå. Under övningen passade även Försvarets materielverk (FMV) på att ta tillfället till att bedriva provverksamhet med en kompressor.

Noggranna uppföljningar gjordes både på dykarna såväl som all utrustning. Foto: Joakim Tengelin/Forsvarsmakten

Att öva i denna del av Sveriges långa land så här års brukar innebära många minusgrader men…när jag passerade Abisko var det åtta plusgrader och samtidigt i Malmö åtta minusgrader. Två dagar gav dock minusgrader och övningsändamålen blev uppnått. Att öva just på denna plats gav ur många aspekter bra förutsättningar, miljön i sig, klara fina vatten, ett bra djup och en hel del annat. Planen är att genomföra den här typen av dykning för att öka kompetensen och skaffa in erfarenheter i subarktisk miljö, vilket också ger mig som MOA kunskaper och erfarenheter till stöd för FM dykeriverksamhet.

Peter Oredsson/HKV ProdM

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *