På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Värdefull samövning med fransk jagare

Jimmie Adamsson

Svenska korvetten HMS Nyköping och den franska jagaren Primauguet.

Svenska korvetten HMS Nyköping och den franska jagaren FS Primauguet.

Tidigt under morgonen den 1 februari påbörjade den svenska Visbykorvetten HMS Nyköping sin uppgift: Bekämpa en angripare som kommer sjövägen, från väst. Timmarna innan var förberedelserna i full gång i fartygets stridsledningscentral, då all känd information om motståndaren samlades in. Alla tänkbara hot i form av vapensystem, sensorräckvidder och helikopterförmåga sammanställdes av operatörerna för att kunna möta hotet på bästa sätt.

Idag bestod hotet av den franska jagaren FS Primauguet, och övningen mellan fartygen var planerad sedan tidigare. Fartygens agerande i ett verkligt scenario hade inte varit särskilt annorlunda: förberedelserna och metoderna för att lösa vår uppgift hade sett ut på precis samma sätt, enligt den gamla devisen, Fight as you train, train as you fight.

Primauguet är en fransk jagare som är särskilt byggd för ubåtsjakt och för att hantera undervattenshot. Hon befinner sig nu i Östersjön och då togs tillfället i akt att genomföra övningsmoment med svenska fartyg.

Efter ytstridsövningen fortsatte övningarna under ytan, där Nyköping och Primauguet tillsammans övade mot undervattensmål. Parallellt med detta genomfördes även helikopterflygningar där den franska Lynx-helikoptern fick genomföra flygningar mellan fartygen, och leddes utan problem av den svenska besättningen. Ett utbyte av personal genomfördes och några ur besättningen fick en rundvandring på det franska fartyget, medan Nyköpings besättning visade upp sitt fartyg för några ur den franska besättningen. Att få se ett annat fartygs förmågor och besättningens sätt att arbeta banar ofta väg till att dela med sig av arbetssätt för att vi alla ska kunna bli ännu bättre.

Den franska helikoptern landade och leddes från HMS Nyköping.

Den franska helikoptern landade och leddes från HMS Nyköping.

Trots alla skillnader i både språk och tekniska system så använder vi samma fastställda metoder och begrepp vilket förenklar vår interoperabilitet med andra länder. Tack vare det kan vi genomföra den här typen av övningar. Vid dagens slut har bägge fartygen dragit en mängd erfarenheter, både av varandra och på egen hand, och därmed stärkt förmågan till att lösa sina uppgifter när ett verkligt scenario uppstår.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *