På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Swenex

Jimmie Adamsson

HMS Ulvön förtöjer på HMS Trossö som ligger till ankars för att genomföra RAS.

HMS Ulvön förtöjer på HMS Trossö som ligger till ankars för att genomföra RAS.

Den prestigefyllda övningen Swenex drog igång för samtliga sjöförband i början av vecka 46 och är inne på sin sjunde dag.

Stridsvärde är ett ord som många inom den svenska Försvarsmakten vet innebörden av. Med ett stridsvärde på topp kan man lösa uppgiften lättare, man kan med andra ord ”flytta berg”. Det som går upp kommer också kunna gå ner. Därför är det viktigt att förse sig med förnödenheter som kan bibehålla stridsvärdet.

HMS Ulvöns fartygschef Nils Forsberg dirigerar in VO mot HMS Trossö.

HMS Ulvöns fartygschef Nils Forsberg dirigerar in VO mot HMS Trossö.

Inför övningar så bunkrar man upp med bränsle, fyller på kylarna med diverse råvaror och ser till att man har det som behövs för att överleva.  När fartygen är till sjöss så ska besättningen vara beredda att kunna lösa uppgifter 24 timmar om dygnet. Det gör att fartyget är i konstant rörelse. När Swenex börjar röra sig mot mittenfasen av övningen kan fartygen behöva påfyllning av sina förråd. Replenishment at sea (RAS) är en metod som används för kunna gör just det.

Röjdykarna kastar loss ifrån HMS Ulvön för ett lokaliserings- och dokumentationsdyk på ett av sonarofficerarnas objekt. Denna gång med luftutrustning samt dykarsonar (DDSS). Under övningen Swenex så har minröjningsfartyget förstärkts med dykförmåga ifrån Skredsvik.

Röjdykarna kastar loss ifrån HMS Ulvön för ett lokaliserings- och dokumentationsdyk på ett av sonarofficerarnas objekt. Denna gång med luftutrustning samt dykarsonar (DDSS). Under övningen Swenex så har minröjningsfartyget förstärkts med dykförmåga ifrån Skredsvik.

För att kunna genomföra RAS står HMS Trossö till förfogande, ett så kallat underhållsstödsfartyg. Rollen som HMS Trossö har är att på ett enkelt vis kunna ge samtliga fartyg vad de behöver för att kunna fortsätta striden. Man ska understryka att HMS Trossö besättning gör detta med bravur.

Systemtekniska officeren under felsökning i elapparatrummet.

Systemtekniska officeren under felsökning i elapparatrummet.

Förtöjning till havs, inte det enklaste, men genomförbart. I detta fall var det HMS Ulvön som ska förtöja mot HMS Trossö som låg till ankars. Att göra detta krävs lite mer av besättningen, ett prov på sjömanskap. Höstsol i ansiktet och doft av hav, kasttåg som vimlade i luften och ömma händer när tampar spänns upp. De knarrande ljudet av en fender som trycks mot två fartyg, då känner man att sjömanskapet fortfarande finns kvar.

/HMS Ulvöns besättning

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

 • BO JANSSON 24 november 2016 14:30

  Hej ! Bara en kommentar gällande införande av Tung kust robot som tillför till sjöstrids flottiljerna.
  Mycket välgenomtänkt beslut från minn horisont.
  Förr hade man fartyg i Malpåse & det verkar som att man även haft robotar i Malpåse.

  Pendeln slår från den tiden när man själv låg inne på 70:talet ca: 45 år senare så gruppera man i terrängen &
  förtöjer kanske vid en KFP och på natten rycker man ut med sin verktygslåda.

  Jag är på Veteranflottiljen och där finns Verktygs vagnarna kvar i Malpåse sen 60.talet. Själv nyttjade vi dessa under min VPL grupperade i skogen runt Berga.

  Basering åter till Muskö? Men den stora skillnaden är väl att vi hade inga Drönare i luften på den tiden och förmodligen så hade dessa skjutit ner ?

  PS: Det är bra att se att Marinens utveckling går år rätt håll efter att Pendeln har vänt i Östersjön.

  FREDENS HAV FÅR INTE BLI VREDENS HAV !

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *