På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Därför övar vi

Magnus Lindstedt

Marintaktisk chef, brigadgeneral Ola Truedsson, kommenterar marinens stora höstövning.

Swenex är en årligen återkommande marin nationell övning där försvaret av det egna territoriet och svenska intressen står i fokus. Övningen genomförs i år på ostkusten i ett område som sträcker sig från Södertörn i norr till Västervik i söder och runt omkring Gotland. Några av de viktigaste övergripande målsättningarna för övningen är att:

  • Öva marin ledning – från Marintaktiska staben till fartygsnivå.
  • Utveckla och öva marinens förmåga till sjötrafikkontroll.
  • Öva beredskapsplaner.
  • Utveckla respektive förbands förmågor med fokus på stridsteknik och taktik.
  • Öva samverkan med militärregioner, bland annat avseende transportledning.
Amfibiebataljonen har uppgifter som spaning, bevakning och inte minst - amfibiestrid.<br /> Foto: Joel Thungren/Combat Camera/Försvarsmakten

Amfibiebataljonen har uppgifter som spaning, bevakning och inte minst – amfibiestrid.
Foto: Joel Thungren/Combat Camera/Försvarsmakten

Swenex genomförs samtidigt som Ledningsövning 16 och även den ska genomföras av MTS. Vi ska heller inte glömma att marinens ordinarie verksamhet ska ledas kompromisslöst dygnet runt, precis som vanligt. För Ola Truedsson är Swenex efterlängtad. Det är ett sätt för hela marinen att öva, både med egna enheter och tillsammans med både mark- och flygstridskrafter.
– Syftet med övningen är att få ökad operativ effekt. Det innebär att marinen och Försvarsmakten som helhet ska kunna leverera det som efterfrågas och att vi gör det på ett sådant sätt att vi stärker trovärdigheten för Sverige som en aktör i vårt närområde, säger Ola.

Ytterligare framsteg

Den säkerhetspolitiska situationen i närområdet har försämrats vilket gör det än viktigare att marinen kan bidra med stabilitet och säkerhet i och kring Östersjöområdet. Marinen har under åren höjt sin förmåga med både övningar och insatser – både nationellt och internationellt.
– Jag hoppas att vi ska ta ytterligare några kliv framåt. Marinen har gjort stora framsteg genom de övningar vi har genomfört. Nu övar vi dessutom hela ledningsstrukturen själva och tillsammans med andra delar av Försvarsmakten som exempelvis flygvapnet med bland annat stridsflygplan och helikoptrar, säger Ola.

Brigadgeneral Ola Truedsson är marintaktisk chef och leder de marina enheterna från marintaktiska staben. Arkivbild.<br /> Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Brigadgeneral Ola Truedsson är marintaktisk chef och leder de marina enheterna från marintaktiska staben. Arkivbild.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

 

Övningen pågår under längre tid och tempot är ofta högt. Emellanåt blir intensiteten lägre och de som ingår i övningen får möjlighet att vila. Att ”tempoväxla” är en ofta en eftertraktad förmåga och det när något som Ola Truedsson värderar högt i denna övning.
– Vi vet att situationen kan förändras snabbt så det gäller att vara på hugget – att var och en är här och nu. Vi har visat tidigare att vi är duktiga på att vända på en övningssituation till en skarp situation. Detta kan hända när som helst. Det är så vi ska fungera, vi ska vara på tårna hela tiden och vara beredda att leverera, säger Ola.

Tempoväxling och integration

Han gör ingen skillnad på de stridskrafter som ingår. För Ola Truedsson är alla delar viktiga.
– Det gäller alla delar inom marinen. Ingen del är viktigare än någon annan och alla behövs för den marina helheten. Sedan några år tillbaka har vi en positiv trend när det gäller just detta. Det gäller för alla förband. Men det som gör mig mest imponerad är ändå viljan och engagemanget hos marinens personal att även under svåra förhållanden, eller med knappa resurser, lösa uppgiften – att leverera när det verkligen gäller.

Swenex pågår mellan den 14 till den 23 november 2016 och du kan följa övningen på Försvarsmaktens hemsida eller i sociala medier under #swenex16.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *