På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Northern Coasts avslutad

Jimmie Adamsson

HMS Nyköping, ett av de svenska fartygen i övningen.

HMS Nyköping, ett av de svenska fartygen i övningen. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Den multinationella marinövningen Northern Coasts 2016 är avslutad. Henrik Toft som är ytstridsofficer på HMS Nyköping berättar om sina intryck från övningen.

Under övningen Northern Coast 2016 samövar svenska enheter med enheter från NATO. Under söndagen startade den så kallade operationsfasen. Vilket innebär att vi inte längre vet vad som kommer att ske, allt utgår från hur vår motståndare, samt vi själva agerar. HMS Nyköping är utsedd av högre chef (Commander Task Group) att agera chef över ytan (ASUWC, Anti Surface Warfare Commander). Det innebär att vi är ansvariga för ytstriden i den sammansatta multinationella styrkan. De fartyg som ingår i vår stridsgrupp är b.la den danska fregatten Niels Juel, den tyska fregatten Schleswig-Holstein, HMS Visby samt två norska Skjold-klass. Vår uppgift under operationsfasen är att försvara Bornholm från en motståndarsida, i ett scenario där de spelade länderna ligger i en konflikt angående vem som har rätt till ön. Motståndarsidans styrka består av fyra fregatter.
Under operationsfasen har den hittills viktigaste uppgiften för vår stridsgrupp varit att eskortera ett fartyg från Sarka mot Bornholm, lastat med strategiska missiler. Eskorten gick tyvärr inte som planerat, då Amalia som fartyget hette fick en brand ombord och exploderade.  Under eskorten manövrerade våra fartyg nära varandra och bitvis i höga farter, vilket ställer stora krav på våra navigatörer. Motståndarsidan gjorde flertalet försök till att stoppa eskorten, men lyckades aldrig. Varken vi eller de behövde använda vapenmakt för få sin vilja igenom, enbart verbala varningar utväxlades över radio.

En spansk motståndarfregatt av Alvaro de Bazan-klass

En spansk motståndarfregatt av Alvaro de Bazan-klass. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Operationsfasen ställer stora krav på alla ingående enheter då vi tillsammans skall skapa en korrekt omvärldsuppfattning där vi skall veta vad som händer på, under och över ytan, en så kallad RMP (Recognized Maritime Picture). En av de stora utmaningarna är att få sambandet att fungera, vi måste kunna kommunicera med varandra för att kunna utbyta information. Under övningen har sambandet fungerat bra och vi på Nyköping som lett de andra fartygen inom området ytstrid har fått den information vi behöver för att fatta rätt beslut. Då många av våra nationella procedurer redan bygger på NATO-procedurer är det mycket enkelt för en svensk enhet att samarbeta med andra NATO-enheter.

Operationsfasen avslutades med att vår sida upprättade en så kallad MEZ (Maritime Exclusion Zone) där vi hävdade att inga fartyg eller luftfarkoster från motståndarsidan fick befinna sig. För att upprätthålla detta genomförs varningar via radio och som sista utväg även vapenmakt.
Tyvärr vägrade motståndarsidan att acceptera den MEZ som vi hade upprättat och valde istället att attackera oss. Vilket ledde till att vi var tvungna att ta till vapenmakt för att skydda vår ö samt oss själva. Tillsammans med de andra NATO-enheterna kunde vi till slut bekämpa samtliga ytstridsenheter på motståndarsidan.

Nato-enheter samt HMS Nyköping ankrade i formation

Nato-enheter samt HMS Nyköping ankrade i formation. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

– Övningen har verkligen varit nyttig för oss ombord på Nyköping då vi har fått agera i rollen som ASUWC i en multinationell styrka. Vi har dragit många nyttiga erfarenheter som vi tar med oss till nästa internationella övning, avslutar Henrik Toft.

Nu väntar en snabb utvärdering med de andra enheterna, för att sedan avsluta NOCO 2016 och återvända till hemmabasen för en välförtjänt ledighet.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *