Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Minröjning för ett säkrare Östersjön

Jimmie Adamsson

Vaktchefen och UsO (Undervattenstrids Officer) manövrerar fartygets ROV (Remotely Operated Vehicle) med sprängladdning fram till minan inför sprängning.

Vaktchefen och UsO (Undervattenstrids Officer) manövrerar fartygets ROV (Remotely Operated Vehicle) med sprängladdning fram till minan inför sprängning.

Minröjningsoperationen i Ålands hav har hittills(söndag eftermiddag) resulterat i 34 funna minor, tre sprängda minor, ett större antal funna minankare och en del sten. Och det bara för HMS Ulvön!

Årets gemensamma minröjningsoperation för tredje och fjärde sjöstridsflottiljen bedrivs på svenskt vatten i Södra Kvarken, mellan Sverige och Åland. Deltar gör tre minröjningsfartyg typ Koster (HMS Kullen, HMS Vinga och HMS Ulvön) samt två röjdykarfartyg typ Spårö (HMS Sturkö och HMS Spårö).  I området finns minor från första världskriget och genom studier av historiska dokument har flera möjliga minlinjer identifierats. Under operationen verifieras om de historiska data som samlats in stämmer mot verkligheten. Än så länge har det visat sig lyckosamt. Operationen sträcker sig till och med tisdag 13 september.

Här ska tändas!

Att söka och röja minor kan vara ett tidsödande arbete. Med hjälp av fartygets sonar och en skicklig sonaroperatör söks botten av efter icke naturliga objekt. Vid intressanta kontakter genomförs dyk med fartygets ROV (Remotely Operated Vehicle) för att identifiera eventuella minor. För att spränga minan placeras en sprängladdning i nära anslutning till minan, varningar läses ut för att fartyg i närområdet skall hålla sig på avstånd. Sedan kommer ordern:

Har man tur så blir det ett majestätiskt vattenuppkast som kvitto på detonationen, men ibland, som under den här operationen, är djupet så pass stort att resultatet av detonationen enbart blir en rejäl smäll som känns i hela fartyget.

Sonaroperatören sänder på UsO’s order ”TÄND” en kodad akustisk signal som får sprängladdningen vid minan att detonera.

Sonaroperatören sänder på UsO’s order ”TÄND” en kodad akustisk signal som får sprängladdningen vid minan att detonera.

Ständiga övningar

Minröjning kräver gott lagarbete och sjömanskap av fartygets besättning då farkoster sjösätts i alla väder. Besättningen jobbar i vakter om sex timmar vilket innebär att verksamheten kan pågå dygnet runt. Alla ombord har en viktig roll för att fartyget skall kunna lösa sin uppgift. Plötsligt kan larmet gå:

”Övning Övning, BRAND BRAND BRAND, brand indikerat i dykrummet!”

All personal, även de som ligger och sover, intar snabbt sina drabbningsplatser. Först på plats vid branden är första insatsen, som gör en initial bedömningen av läget och eventuellt släcker de branden. Om detta ej är möjligt faller fartygets egna rökdykare på. Vissa av besättningsmedlemmarna utbildas till rökdykare just för att kunna hantera en brand ombord. Den här gången lyckas första insatsen släcka branden snabbt, och det krävs endast att den kvarvarande röken vädras ut innan verksamhetens fokus kan återgå till minröjning.

Under fredagen genomförde Försvarsmaktens Insatschef, Jan Thörnqvist och Marinchefen Jens Nykvist besök ombord på HMS Spårö samt HMS Ulvön.

Under fredagen genomförde Försvarsmaktens Insatschef, Jan Thörnqvist och Marinchefen Jens Nykvist besök ombord på HMS Spårö samt HMS Ulvön.

 

Besättningen har fått avnjuta flera vackra soluppgångar och solnedgångar under operationen. Det är inte ofta vi har så här bra väder!

Besättningen har fått avnjuta flera vackra soluppgångar och solnedgångar under operationen. Det är inte ofta vi har så här bra väder!

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *