Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kustjägarna 60 år

Jimmie Adamsson

Kustjägarna 60 år

Kustartilleriorder nr 77 fastslog den 15 september 1956 att Kustartilleriet skulle inleda försöksutbildning av kustjägare. Det blev startskottet på en 60 årig framgångsrik verksamhet som skapat ett av Sveriges främsta militära förband. Med anledning av att 60 år förflutit sedan första årskullen ryckte in till kustjägarutbildningen genomförs ett jubileumsfirande den 17 – 18 september 2016 på Korsö.

Syftet med skapandet av kustjägarförband var att det på 1950-talet saknades en dimension i skärgårdsförsvarssystemet, en slagkraftig och snabbrörlig amfibiestyrka. Kustartilleriorder nr 77 fastslog att Kustartilleriet skulle inleda försöksutbildning av kustjägare. Den 8 januari 1957 ryckte den första kullen bestående av 85 utvalda in till KA1, Oskar-Fredriksborg. Efter positiv utvärdering gav dåvarande Överbefälhavare, general Swedlund, klartecken att bilda kustjägarförband som därefter utvecklats över tiden i takt med Försvarsmaktens behov. Från 1956 och framåt har fler än 5000 kustjägare utbildats

Sedan etableringen har utvecklingen under 60 år lett till ett alltmer flexibelt jägarförband. Amfibieförband verkar där vatten möter land och fungerar som länken mellan sjö- och arméstridskrafter. Amfibieförband har med olika vapensystem förmågan att verka i fyra dimensioner, i och under vattenytan, på land och i luften och kan därmed utöva kontroll över kustområden. Kustjägarnas motto är Mod, Kraft och Spänst.

– Mycket förändras över 60 år. Men något som inte förändras är Kustjägares sätt att ta till sig uppgifter och lösa dem, det spelar ingen roll om det är i civila jobb eller militära. Det som utmärker kustjägare då och nu är detsamma, enormt stark laganda, ledarskap och kamratskap som lever över decennier, säger Olle Neckman, ordförande för Förbundet Kustjägarna och Sällskapet Kustjägarveteraner.

 

För ytterligare information om Förbundet Kustjägarna och Kustjägarveteranerna:

Olle Neckman, ordförande, tel. mobil. 070-6607125

 

Besök även www.kustjagarna.se

Högupplösta historiska bilder finns att tillgå på begäran: Mårten Granberg, tel. mobil. 070-7640100

Sällskapet Kustjägarveteraner är en ideell kamratförening. Medlemmarna har som främsta uppgift att hålla kustjägarandan levande under ledorden tradition, stolthet och gemenskap. Förbundet Kustjägarna (FKJ) är ett specialförbund under Försvarsutbildarna.  

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *