På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Före detta Deputy Operation Commander

Jimmie Adamsson

Efter sex månader som Deputy Operation Commander för Operation Atalanta lämnade jag den 29 juli över till min efterträdare, den spanske flottiljamiralen Cristóbal González-Aller Lacalle.

Vad har då hänt under dessa sex månader? En sak står klart; Operation Atalanta har fortsatt vara en framgångsrik operation. Sedan 15 januari har EUNAVFOR skyddat eller övervakat 83 WFP-transporter och 37 AMISOM-transporter till Somalia.

Vi har haft stor framgång med att lagföra misstänkta pirater. Sedan 2008 har 143 av 154 misstänkta pirater lagförts och dömts. Under första halvåret 2016 har totalt 24 pirater dömts till långa fängselstraff; i Frankrike för attacken på segelbåten TRIBAL KAT 2011; på Seychelleerna för attacken på handelsfartyget SHANE HIND 2014 och på  Mauritius för attacken på handelsfartyget JASMINE 2013.

Men framför allt, inga kapningar eller försök till kapningar har genomförts.

Men framgången har också en baksida. Det finns en uppfattning att pirathotet är borta. Men vår bedömning är att piratnätverken fortsatt har såväl förmåga som avsikt.  De må ha övergått till annan illegal verksamhet som smuggling av vapen, flyktingar eller träkol. Men kapning av fartyg och gisslantagande av besättningar är lukrativt. Vi har en därför en fortsatt utmaning i att övertyga den civila sjöfarten att de skall fortätta med sina åtgärder för minska risken för piratangrepp; samtidigt som vi måste bibehålla militär marin närvaro i området.

För att bibehålla militär marin närvaro är därför resurstillgången också en av våra stora utmaningar. Under arbetet med att förnya vårt nya mandat för de närmaste åren har vår begäran om resurser för att lösa våra uppgifter ifrågasatts av vissa medlemsländer. Den ytterligare reducering av antalet fartyg och flygplan som vi nu står inför, kommer att få konsekvenser för vår möjlighet att fortsatt framgångsrikt bedriva vår verksamhet.

Men den största utmaningen, som inte bara berör Operation Atalanta, är att koordinera och kraftsamla de förmågeuppbyggande initiativ och insatser som görs i och utanför Somalia. Slutmålet för kunna avsluta Operation Atalanta måste vara att det finns en fungerande organisation och resurser för att såväl i Somalia som regionalt tillgodose maritim säkerhet i vattnen utanför Somalia. Men det är en lång, lång väg dit.

Operation Atalanta har nu i princip ett nytt mandat till december 2018. Att i framtiden bidra till utvecklingen av maritim säkerhet i Adenviken och Indiska oceanen är både en möjlighet och en utmaning för EU, inte bara för Operation Atalanta.

Det har sammanfattningsvis varit sex mycket intressanta månader och en upplevelse att få vara med och leda Operation Atalanta här från Northwood.  Som ett udda inslag, hade vi ju också folkomröstningen om Brexit. Den skapade lite extra turbulens här i Storbritannien och i Bryssel.

Därmed avslutar jag min Atalanta-rapportering. Fortsätt gärna följa EUNAVFOR Operation Atalanta på http://eunavfor.eu/ eller twitter (https://twitter.com/EUNAVFOR) .

 

Jonas Wikström
f.d. Deputy Operation Commander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *