På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Fältvecka på Utö”

kristinaswaan

Hejsan!
När jag skriver detta, är vi ute i fält på en liten och ganska mysig ö som heter Utö. Vi har igår examinerats i projekt ”försvara” och alla blev godkända! Wihoo!!

Vi har under veckan i fält fått utveckla vår förläggning mer och har använt oss av mycket kamouflage,(ni som läst tidigare inlägg vet ju att vi satt och knöt maskeringsnät i massor för några veckorsedan) – detta kom till stor nytta nu och allt gick relativt smidigt för att vara första gången.  Vi har även byggt våra egna värn där vi skall kunna verka ifall fienden skulle anfalla – vilket de gjorde en kväll och vi fick skynda ut i mörkret. Vi lyckades försvara vår förläggning och bekämpa fienden. Det krävs rutin, planering och övning för att kunna lokalisera sig i skogen på natten då det är som att gå in i ett rum utan fönster, Man ser ingenting! Vi har nu fortsatt övningar i strid vilket är så himla roligt då man allt mer märker hur man utvecklas och allt går på ren rutin i dels skyttet också målangivningar etc.

”Inte långt kvar till muck”

Vi har även lärt oss bygga bivack och tända en eld med tändstål som hjälp, här tävlades det som vilken grupp som kunde få vatten att koka snabbast över sin eld, denna tävling vann min grupp vilket ledde till en Marabou till gruppen att dela! Vilken stridsvärdes-höjare!!

Vi har nu fem veckor till muck och muckfesten planeras redan. Tiden har gått så ofattbart fort men nu är tiden kvar inte lång- 35 dagar för att vara exakt. Det känns j*kligt gött! Nu väntar mörkerskjutning ikväll, en säng i natt och vård, vård och åter vård i morgon och på söndag då vi åker ”hem” igen. På måndag påbörjar vi sista projektet som heter skyddsvaktenbevakar vilket jag kommer uppdatera om i slutet av nästa vecka. PS. Det finns många tillfällen vi får utsikter ut över det vanliga,   så som igår kväll vid vattnet vid Utö.

Ha de bäst / Dahl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *