På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Utbildningen går mot sitt slut”

Jimmie Adamsson

Hejsan!

Nu börjar utbildningen verkligen gå mot sitt slut och nu ser vi den runt hörnet för just i skrivande stund har vi bara 21 dagar kvar till muck. Det är nästan lite ofattbart! Om exakt tre veckor idag är min tid som rekryt och min GMU slut! Vi har de senaste två veckorna haft vårt nästsista projekt som är ”skyddsvaktenbevakar”.

Tältuppslagning under fältväcka, Foto: Kristina Swaan

Tältuppslagning under fältväcka, Foto: Kristina Swaan

 

Detta projekt är jämfört med alla andra projekt väldigt teoritungt, det är mycket lagar som ska läras tolkas rätt, det är rättigheter, skyldigheter och praktiska moment som ska läras in vilket inte alltid är så lätt hur man ska göra. Det gäller att handla rätt och riktigt både moraliskt, mänskligt och lagligt. Vi har haft tre ledord genom utbildningen; Kan jag? Får jag? Måste jag? vilket inte alltid är helt lätt när man står som skyddsvakt men ett måste för att kunna agera rätt och riktigt.

”Mycket pluggande”

Efter både en praktisk skjutexamination och ett teoretiskt prov är jag nu idag även examinerad på projekt ” Skyddsvaktenbevakar” vilket är så otroligt skönt! Vilken glädje och än mer, vilken lättnad för sinnet. Det har varit många timmars plugg denna vecka då vi även haft examination i ‘Strimma B’ som handlar om ” Demokratin, Försvarsmakten & Jag”

vilket handlar om allt från värdegrund till Försvarsmaktens arbete i, kring och utanför Sverige. Även denna examination har jag klarat av så även där är jag nu klar.

I morgon är det dags för kompetensprov för AK5C – lite nervös är man allt. Och på söndag ska vi ha anhörigdag på regementen för att visa hur vi levt den senaste tiden för våra nära och kära för att nästa vecka gå in på individuella veckan och där ha vår sista examination, då i närkamp. Så nästa uppdatering är förhoppningsvis en positiv ”rapportering”. haha 🙂 Det blev ett kort inlägg denna gång då tiden varit knapp och jag har svårt att hinna med fortfarande då dagarna är långa och sängen ”ropar mitt namn”.

Ha de bäst

/ Dahl

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *