På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Veckorna bara flyger fram”

Jimmie Adamsson

Snart har halva tiden gått här ute på Berga och tid är något man verkligen tappar begreppet om även fast det mest använda verktyget vi använder oss utav är just klockan.

Det känns som man lämmar en liten egen värld eller bubbla rättare sagt varje gång man får permission och extra tydligt var det nu i helgen då kontrasten blev extremt stor att komma tillbaka till en nästan kaosartad civil miljö från en tydlig värld men strikta regler.

”Läran om CBRN, intressant läsning”

Kort om helgen, annars så har några dagar bjudit på läran om CBRN d.v.s. Kemiska, Biologiska och kort o gott Radioaktiva/Nukleära hot, som gåtts igenom med en hel del tung teori men ändå i mitt perspektiv intressant läsning om vad som faktiskt människan har tagit fram för typer av vapen som i min mening ingen bör utsättas för.

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Annars har vi varvat teorin med att pröva ut vår skyddsmask och även haft lite övning med komplett skyddsdräkt båda prövat ut den riktiga (engångsdräkten) samt vårt eget personliga skydd mot just kemiska vapen.
I samband med det sista fick vi även öva på att bli utsatta för attack och drilla dem moment som bör sitta. Vi fick även hjälpa en nödställd kamrat med hinder i luftvägarna och har man aldrig upplevt att få lite luft tidigare kan jag nog bocka av att hela vår pluton fick känna av det idag.

Nu ska jag ladda inför två dagar med handgranatsteori varvat med praktik och på fredag avslutar vi vårt CBRN kapitel med testa att gå in i tårgasmiljö.

/Toni

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *