På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Varje dag är inte en dans på rosor men ack så lärorik.”

Jimmie Adamsson

Hejsan!

Nu var det ett tag sedan jag skrev sist men efter Väddö och sedan sist har vi hunnit med en hel del faktiskt. När vi kom hem från Väddö så hade vi mycket vård av oss själva, efter ett par dagar i fält skall även personlig materiell vårdas så som uniform, soldatkök, stridssäck och stridsväst, vattensystem – ja listan kan göras väldans lång för är det något man har i Försvarsmakten så är det personlig materiell.

”Utvärdering även kallad strimma C”

Efter vård så hade vi utvärdering av veckan på annan ort vilket man gör efter övningar bland annat för att få ventilera hur man själv tyckt saker gått, både positivt och negativt. Detta är något som ingår i GMU-utbildningen där vi har olika ”utbildningsblock” som kallas strimmor. Vi har bland annat ”strimma A ” vilket handlar om fys, både praktiskt och teoretiskt och sen har vi ”strimma C” (som faller kring utvärderingen av väddö ) vilken heter ”Uppgiften,  gruppen och jag ” . Vi åkte på permission över helgen för att ladda upp våra batterier både fysiskt och mentalt då det tär på sinnet att ställa om från att vara en ensam individ till att alltid tänka vi.

Befäl som motiverar

Denna vecka som snart har gått har vi hunnit med att få teoretisk utbildning kring att kasta handgranat, teoretiskt prov, torr-öva i massor inför skarpt kast och vi har även kastat vår första spränghandgranat 56. Det var faktiskt ganska häftigt när man tänker så här i efterhand i alla fall, för just där och då var fokus på att följa order och göra som man blivit instruerad och det gick så fort att man inte hann känna efter. Men det var kul!

Torr-öva är för övrigt något som man får göra till bredden inom Försvarsmakten så att allt ska sitta i muskelminnet för att allt skall bli så effektivt och rutinmässigt så möjligt.

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

SEN så kan man ju faktiskt ha väldigt bra befäl också som gillar att göra allt till en tävling och se till att ordna med ”magasinbytar-tävling” – med vinster dessutom. Detta var något vi hade i förrgår i tre timmar. Många fick in kämparglöden trots att det var kväll och alla var trötta så höjdes ändå stridsvärdet mycket när vinnarskallarna slog in. 🙂

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Så även om inte det alltid är sådär jättespännande att stå i tre timmar och göra magasin-byten (som vi gjorde även idag tex.) så vet vi att det måste göras och att vi kommer tacka våra befäl för en dag. Vi har även gått in mycket för att skjuta på tid och att göra ställnings byten efter två skott för att sedan skjuta två skott i den nya ställningen. Även detta drillas i mängder och här märker vi stor skillnad från enstaka dagar kring vår utveckling i vapenhanteringen och vi börjar gå mot svårare utmaningar.

En sak att tänka på inför en GMU är att man kanske inte varje dag har den högsta motivationen, det kommer vara tufft vissa gånger att gå upp 05:45 tio dagar i sträck utan en sovmorgon, att ständigt bo och leva inpå sju andra 24/7 MEN det är så värt det i slutändan. Det är inte alltid en dans på rosor, det är inte alltid roliga uppgifter men du blir bara starkare för varje dag och du känner dig trots allt stolt över varje dag du genomför och man har väldigt kul också mellan allt det jobbiga.

Delar av min grupp (3e grupp), Foto Desirée Dahl

 

 

 

Ha de bäst / Dahl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *