På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Jag längtar hem!”

kristinaswaan

Vecka fyra = Väddö och Fält!

Just i skrivande stund sitter vi alla rekryter från Amf1 på väg tillbaka till Berga, alla i 1:a pluton är lättade och flera har uttryckt längtan till det ”normala” livet på basen. ”Jag längtar hem!” har många sagt, där hem syftar till vår byggnad Oden. Vi har nu avverkat en vecka på Väddö med tre nätter i barack och resterande ute i fält och fått känna på livet utan toalett, dusch eller stolar och bord.
För de flesta av oss är det en omställning men vi har alla hållit gott mod och haft en otroligt rolig och lärorik tid här i skogen med vildsvin och fästingar. Tyvärr blev jag sjuk på tisdagen när vid kommit till Väddö och åkte på en halsinfektion som hindrade mig från att sova ute i tälten med min grupp. Det gjorde personligen veckan så mycket jobbigare då energin var låg på grund av hosta om kvällar och nätterna men med lite kompromisser kunde jag vara med på allt som gjordes utom två av tältövernattningarna.

Förläggningstjänst och lösskjutning

De första dagarna (onsdag-torsdag)hade vi skjutningar med ännu mer skjutexaminationer och övning inför torniké-examination, (avsnörande förband man använder vid katastrofblödning etc.), för att på fredagen gå ut i fält.

Så här ser tält 12 ut, utan maskeringsnät, Foto Desirée Dahl

Så här ser tält 12 ut, utan maskeringsnät, Foto Desirée Dahl

Vi eldade för att få lite värme, skönt, Foto Desirée Dahl

Vi eldade för att få lite värme, skönt, Foto Desirée Dahl

Vi lärde oss mycket nyttigt i fält, Foto Desirée Dahl

Vi lärde oss mycket nyttigt i fält, Foto Desirée Dahl

 

 

 

 

 

 

 

Fredagen innebar förläggningstjänst vilket bland annat omfattade att resa tält 12, gräva hål för toalettbesök, bygga materielskydd för våra trossar så dessa förblir torra och all annan materiel, såsom yxor, spadar, sjukvård etc., så allt förvaras ordentligt även i fält. Vi fick även matpåse där vi fick alla måltider (24 h framåt) som blöt mat som vi fick värma själva i våra kök, mat som faktiskt var riktigt gott dessutom. Resten av helgen innebar en hel del lösskjutning, vilket var så kul!! Det blev helt plötsligt ett annat scenario än att stå på skjutbanan och skjuta på en tavla, nu vart det lite adrenalin med också. Vi övade och lärde oss kring olika typer av kontakt med fienden, förhands- och efterhands situation och även duell när vi fick skjuta på riktigt mot vår ”fiende”. Vi lärde oss också förflytta oss rätt och även tecken gällande bland annat växelvis främmat både i stridspar (du själv och en kamrat), men också i hela grupper om 8-12 personer. Det var häftigt men så jobbigt! Tänk dig att ta på dig +10kg och göra utfallsteg, lägg dig på marken i anläggning, upp igen, ner, upp i skogsterräng i tre timmar i sträck! Mjölksyra hade vi allihop, men vi hade så kul!

Examination

I söndags hade vi examination i vård av skadad person och torniké-examination. Kravet för att klara den var att sätta en torniké på sig själv på en maxtid av 45 sekunder- jag lyckades med flera sekunder i marginal vilket var en lättnad. Varje examination har jag lite nerver inför men det är bara bra, då är man på hugget! På kvällen efter ordergivning skulle vi tejpa fötter, vattenpacka stridssäcken och all stridsutrustning för att sedan avmarscherade mot ovisshet för att vid framkomst en kort stund senare hitta brinnande eldar där kompanichefen väntande på oss. Efter ett tal av majoren bjöds vi på korv med massa gott till. Vad vi njöt!! Stridsvärdet höjdes och vi gick mätta och belåtna tillbaka till vår fredsförläggning för återhämtning och sista natten i tält. Varje natt har vi haft eldpost och även patrullerande poster för att hålla säkerheten på förläggningen vilket för vissa varit jobbigare än för andra men ack så viktigt. Sista dagen vårdade vi all materiel och även oss själva. Första duschen på fyra dygn för många var efterlängtad. Sista natten sov vi i ett garage på golvet för att idag packa ihop oss och bege oss hemåt efter lunch. De flesta sover på bussen nu och lugnet är ett faktum hos de vakna, vi är trötta och välkomnar nu Berga! En månadavklarad, nu har vi 59 dagar kvar! Tiden går fort när man tänker i efterhand och som vi går framåt!

Ha det bäst / Rekryt Dahl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *