Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinchefen uppvaktar då Vasamuseet fyllde 25 år

Jimmie Adamsson

Thörnqvist

Marinchefen, konteramiral, Jan Thörnqvist deltog måndag 15 juni vid högtidlighållandet av att Vasamuseet fyllde 25 år.

Vasamuseet ritades av arkitekterna Marianne Dahlbäck och Göran Månsson och är placerad över en torrdocka från 1800-talet. Prins Bertil la den första stenen och HMK Carl XVI Gustaf invigde den nya museibyggnaden 1990. Museet har under de sista 25 åren haft 23 miljoner besökare och är ett av världens ledande marinmuseer.

Kanon

Skeppet Vasa förliste 1628 under sin jungfrufärd. Ombord hade hon det första standardiserade artilleriet bestående av 48 st 24-pundiga kanoner. Under hösten 2014 provsköts en nygjord kopia av en av Vasas kanoner. Den kanonen sköt under 25-årsfirandet salut för jubilaren.Museet

Vi högtidlighållandet överlämnade Marinchefen en gåva till Museet och museichefen Magnus Olofsson från Marinen och Försvarsmakten, en Tretungad flagga, Sveriges örlogsflagga.

– Vasamuseet är en fröjd och något vi alla är stolta över. Jag vill överräcka örlogsflaggan till Museet och hoppas att Museet nu ansöker till myndigheterna om rätt att få ha den hissad och belyst.

Mårten Granberg

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Lars G Persson 19 juli 2015 00:20

    Dåvarande Chefen för Marinen, viceamiral Bengt Schuback, lämnade redan i slutet av 1980-talet över en tretungad flagga med uppmaning att den skulle föras på Vasa på ett örlogsmässigt sätt och att Marinen framgent skulle hålla fartyget med tretungade flaggor.
    Lars G Persson
    Fd marinstabschef

  • Gunnar Bäverstig 21 januari 2016 09:00

    I besittning av min ringa kunskap, har jag hittills trott att en Marinchef alltid är en viceamiral, inte konteramiral.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *