Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tvådagarsseminarium kring temat marinens inre strid

michaelalinge

Inrestrid framsida

I veckan arrangerades ett tvådagars seminarium med föreläsare och utställare för och med marinens sjögående enheter, skolor och centra. Syftet var att tillgodose materiel – och taktikutveckling för sakkunniga inom stridsstödsområde Skydds- och stridstjänst.

Sjöstridsskolans Funktionsenhet Skydd i samverkan med Sjösäkerhetsskolan har planerat och genomfört årets ”Marinens Inre Strid Seminarium”. Denna gång i Karlskrona. Drygt 60 personer har deltagit under dagarna, allt från chefer till sjömän. Områden som diskuterades var brandskydd, skrovskadeskydd, CBRN, Marin Överlevnad samt stridssjukvård.

Johan Söderqvist är en av deltagarna i projektgruppen som jobbat med seminariet sedan i våras.

– Det är av flera anledningar som vi bjuder in till det här arrangemanget. Dels lär vi av varandra i och med seminarierna och de efterföljande fråge- och diskussionstillfällena, och dels fångar vi upp och kan diskutera idéer och nyheter. Men framförallt får vi ett tillfälle att knyta nya kontakter inom branschen, säger Johan.

Seminariedeltagarna kom främst från marinen i Sverige, men även kollegor från Norge och Danmark var på plats. Kustbevakningen, Räddningstjänsten och FMV fanns också representerade samt ett tiotal utställare som presenterade sina produkter såsom skyddsutrustning, verktyg, slangar och kläder. Det är viktigt med samverkan mellan individer som arbetar med metodutveckling, beslutar om inköp, beställer materiel och användare av den inköpta materielen.

– Vi har lagt in både seminarier med brett innehåll kring till exempel metodik och taktik, och tillfällen för mer nischade gruppdiskussioner för att kunna gå in på ämnesdetaljer, berättar Johan Söderkvist om seminariet.

Redan nu är planeringen igång för nästa års Seminarium som då kommer att genomföras i Stockholm.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Antonio Toscano 28 november 2014 17:47

    Missa inte MISS 2015, då blir det ännu bättre......:)
    Inbjudan kommer ut i augusti 2015.

  • Robert Averin 2 december 2014 14:44

    Tack för ett mycket bra arrangerat och intressant seminarium!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *