På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

1954 – 2014: Röjdykardivisionen 60 år

Jimmie Adamsson

Örlogskapten Rolf Hamilton - Röjdykarnas grundare och en pionjär för grodmansutbildningen i Marinen

År 1953 genomgick dåvarande löjtnanterna Rolf Hamilton och Gösta Fahlman en specialkurs i lätt dykning för kommandosoldater hos U.S. Navy Underwater Demolition Teams (UDT), föregångare till U.S. Navy SEALs, i San Diego USA. Efter den genomförda utbildningen i USA blev Kapten Rolf Hamilton år 1954 chef för den första röjdykarkursen vid Gullmarsbasen i Skredsvik, som var och fortfarande är en idealisk plats för denna typ verksamhet. Från 1956 och ett antal år framåt utbildades även attackdykare i Skredsvik. Senare koncentrerades utbildningen till att endast omfatta röjdykare. Igår, lördagen den 30 augusti, återsamlades ett hundratal gamla och unga röjdykarveteraner vid röjdykardivisionen i Skredsvik.

Trots regn och en gråmulen himmel kom de tillbaka ”hem till Skredsvik” för att fira röjdykarnas 60-årsjubileum, träffa kamrater, återuppliva gamla minnen och stifta bekantskap med röjdykardivisionen av idag. Av alla röjdykarveteraner på plats uppmärksammades särskilt röjdykarnas sanne ”stålman” kommendörkapten Anders Billstöm 90 år (!). Lite vatten hindrar inte en röjdykarveteran!

60-årsjubileet inleddes redan klockan 1000 vid Röjdykardivisionen i Skredsvik med öppet hus för allmänheten. Under dagen fram till klockan 1600 fick folk träffa och prata med personalen vid divisionen samt på nära håll stifta bekantskap med dykutrusning, sonarer, AUV:er, båtar, RIBH:ar, ammunitionsröjningsrobotar, bomskyddsdräkter m.m. Det bjöds på fika och kanelbullar samt förevisning av röjdykarinsats i havet och EOD/IEDD på land. Även om vädret var ruggigt och lite småkallt var stämningen desto varmare och dagen resulterade i ett välbesökt och mycket uppskattat evenemang. Vid jubileumsfirandet presenterades Kamaratföreningen för Sveriges röjdykare (GRD – Gamla Röjdykare), som vi nu ser fram emot snabbt bli fylld av medlemmar.

Som avslutning på dagen samlades efter tipsrundan alla röjdykarveteraner i restaurang Grodan. Där avslutades dagen med en jubileumsmiddag under vilken det hölls många tal, berättades många historier från förr och nu, blickades framåt och skattades mycket högt och hjärtligt.

Röjdykarveteranerna samlade för firande av röjdykardivisionens 60-årsjubileum.

Röjdykarveteranerna samlade för firande av röjdykardivisionens 60-årsjubileum.

Röjdykarnas 60-års jubileum blev för oss alla en ”riktig höjdare” med många trevliga återseenden. Jag, och alla röjdykarveteraner, tackar personalen vid röjdykardivisionen för en utmärkt arrangerad och genomförd jubileumsdag samt önskar Röjdykardivisionen grattis och lycka till i sin fortsatta verksamhet – Don´t ever give up!

Jan Thörnqvist
Marinchef och röjdykarveteran

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

12 kommentarer

 • Marininfanterist 31 augusti 2014 15:38

  Först och främst stort grattis!

  Dock så utbildades inte Rolf Hamilton och Gösta Fahlman av Navy SEALs. Utan av Underwater Demolition Teams (UDT) ,vilket dock är Navy SEALs föregångare.

  • Jan Thörnqvist Marininfanterist 31 augusti 2014 19:28

   Tack! Du har helt rätt - Det är nu korrigerat.

 • Lars Wigert 2 september 2014 00:25

  Även en icke röjdykare gratulerar. Många händelserika år finns ju att blicka tillbaka på. Hoppas att alla veteranerna har tagit del av boken "RÖJDYKARNA - i vått och torrt".
  M v h
  Lars Wigert

  • Patric Jonsson Lars Wigert 16 september 2014 09:59

   Skulle gärna vilja beställa ett exemplar av boken. Hur går jag tillväga ?

   • Jan Thörnqvist Patric Jonsson 16 september 2014 11:33

    Boken "Röjdykarna - I vått och torrt" trycktes bara i ett begränsat antal och är nog svår att få tag i idag. Föreslår att du frågar Röjdykardivisionen direkt om du inte kan hitta boken någon annanstans. Ring Försvarsmaktens växel (0455-85000) så kopplar de dig, eller skicka ett mail till 4.sjöstridsflottiljen. Du hittar kontaktuppgifter på deras hemsida.

 • Patric Jonsson 17 oktober 2014 21:22

  Tack Jan ! Jag har fått besed att boken kan finnas på Anna Linds bibliotek i Huvudstaden.Nu till något annat....hörde på nyheterna att det är undervattens aktivitet i östersjön..Å vad jag vill vara med o dyka , precis som på 80-talet när jag tjänstgjorde på Galten och du var fartygschef på Skaftö...det var tider..spännande o lärorikt../ hälsningar Patric

 • Mats Holmberg 15 maj 2015 00:09

  Ett grattis så här i efterskott! Min far, som tyvärr gick bort nyligen, lämnade efter sig ett antal bilder och ett tidningsklipp från 1952 (GP). Min far tjänstgjorde under R. Hamilton 1952-53. Han hyste mycket stor respekt för honom och hans kunnande.
  På några av bilderna ser man Ubåten HMS Sjöborren och Minsveparen M13.
  Min far gick under namnet "Atom" Holmberg ombord. Välkommen med upplysningar eller frågor // Mats

 • Charlotte Hamilton 10 april 2016 22:47

  Gratulerar även jag så här lång i efterhand! Jag önskar att jag och min familj hade fått kunna vara med även på 60-årsfirandet. För 50-årsjubileet var helt oförglömligt!!
  Min mamma Christina fick boken "Röjdykarna - I vått och torrt". Den har vi haft stor glädje av, verkligen. Jag ska försöka jaga rätt på ett eget exemplar. Det är så viktigt för mig att få hålla minnet av min morfar vid liv.

 • Christer Lagnell 29 juli 2016 15:30

  Vill gärna veta om det finns bilder från Skredsvik på gänget 1963.

  • Jan Thörnqvist Christer Lagnell 29 juli 2016 22:39

   Svar till Christer Lagnell: Det är tyvärr inte särskilt sannolikt, eftersom det inte finns foton på alla årskurser. Du kan ställa din fråga till Röjdykardivisionen i Skredsvik, som du kommer i kontakt med genom 4.sjöstridsflottiljen - Kolla denna länk: http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/fjarde-sjostridsflottiljen/kontakt/

   Lycka till!

   Mvh Jan Thörnqvist
   Försvarsmaktens insatschef

 • Per-Henrik Sjöström 15 mars 2017 20:04

  Hej, synd att man inte fick vara med på 60-årsfesten. Blev utbildad 1957/58 av Rolf Hamilton i Karlskrona och Skredsvik. Vi var rätt så bra då min kompis Ralf Liljegren från Malmö blev blev världsmästare i marin femkamp tror jag. Vi var den första gruppen som fick prova ut de nya våtdräkterna och de nya reduceringsventilerna som gärna hängde sig på större djup. Men det var en fantastisk tid. Lycka till!!!! Still alive!

 • Christina ochThomas Hamilton 11 december 2017 16:07

  Vi har originaldiplom m.m. från USA-tidens utbildningar inom glas och ram. Dessa kommer vid lämpligt tillfälle att överlämnas till Röjdykardivisionen för arkivering/beskådande.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *