Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett av världens tuffaste endagarsrace, Ö till ö

magnusjirlind

Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

24 simsträckor fördelat på 1 mil simning i öppet hav och 65 km löpning över öar och kobbar, det är förutsättningarna i Ö till ö. Tävlingen som är en så kallad swimruntävling och sträcker sig från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Swimrun är en populär sport som går ut på att i lag om två springa och simma om vart annat.

Gustav Wahlberg  jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare och genomförde Ö till ö igår. Tävlingen räknas som ett världsmästerskap och har 22 deltagande nationer. Gustaf sprang tillsammans med Edith Blomqvist och slutade på en 8 plats i mixklassen på 11h och 51 minuter. Totalt startade 119 lag varav 98 tog sig i mål. Gustaf jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare.

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Varför ville du tävla i Ö till ö?

Jag älskar utmaningar och Ö till Ö är det ultimata äventyret. Under loppet får man en fantastisk naturupplevelse och man får uppleva många starka känslor. Det är svårt att hålla sig borta.

Har du tävlat förut i Ö till ö?

Ja, 2013 då jag och Marcus Danielson kom på 14:e plats.

Hur  förberedde du dig? Hur mycket har du tränat?

Alldeles för lite. Jag kör mest Marin Femkamp och Crossfit men har bytt ut den träningen mot fler och längre löppass under sommaren. Träningsdosen har bestått av 3-4 löppass per vecka och några enstaka Swimrunpass. Jag är före detta tävlingssimmare och har alltid gillat vatten, så simningen behöver jag inte lägga lika mycket tid på. Den stora utmaningen för mig var att hålla uppe farten under de längre löpsträckorna.

Hur var loppet?
Inledningsvis höll vi bra fart och låg väl framme med topplagen, men halvvägs in i loppet fick Edith problem med en hälsena vilket gjorde att vi fick gå en hel del. Krigare som hon är så ville hon fullfölja loppet trots svåra smärtor. Det kändes skönt att gå i mål på Utö trots en betydligt sämre tid än vi hade hoppats på.

Vad väntar nu?
Kroppen får vila någon vecka men sen är det dags att påbörja träningen mot Military World Games som går i Sydkorea i oktober 2015. Marin Femkamp finns med på programmet och där hoppas jag på att ta en plats.

Marinen hade fler deltagare; Richard Nilsson och Per Bergh dundrade in på 9 timmar och 43 minuter och en elfte plats. Jonatan Torshall Svensson och Fredrik Enström Gianguzza slutade på en 24-plats på tiden 10:45. Båda lagen tävlade i herrklassen.

Magnus Jirlind, Informationschef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *