Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svensk marin närvaro runt våra kuster

Jimmie Adamsson

Sex korvetter på samma bild.

Sex korvetter på samma bild.

Marinen övar, arbetar och syns just nu på flera olika ställen runt våra kuster. Något som redan är uppmärksammat av den som besökt Försvarsmaktens webbplats. Med början västerifrån är tre av minröjningsfartygen, HMS Ulvön, HMS Vinga och HMS Sturkö, på väg tillbaka till hemmabasen i Karlskrona. Under två veckor har man gjort en kombinerad samövning och skarp minröjningsoperation i Oslofjorden. Totalt lokaliserades 59 minor varav de svenska fartygen hittade 46 stycken. Sexton minor har oskadliggjorts. Ett bra exempel på ett nordiskt marint samarbete i realiteten.

I Östersjön övar just nu HMS Carlskrona, bland annat tillsammans med helikopter. Detta har visserligen gjorts flera gånger tidigare, men praktisk övning och träning gör att kunskapen kontinuerligt kan hållas färsk. Andra övningar hon gör är med det nyinstallerade bunkringssystemet, vilket nu möjliggör att HMS Carlskrona kan förse andra stridsfartyg med brännolja till sjöss.

Ytstridsfartygen övar också i Östersjön. Under en paus mellan två övningsmoment togs unika bilder på sex korvetter tillsammans under gång till sjöss. Så vitt känt finns det inga tidigare liknande bilder, i vart fall inte med Visbykorvetter.

Förutom säkrare farvatten i Oslofjorden och välbehövliga övningar till sjöss, övervakar och hävdar vi vårt territorium samt visar marin närvaro i vårt närområde.

Jan Thörnqvist
Marinchef

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *