På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Grattis! – Sjøforsvaret 200 år

Jimmie Adamsson

Invigningsparad vid Norska Marinens 200-årsjubileum (Foto: Norska Marinen)

Invigningsparad vid Norska Marinens 200-årsjubileum (Foto: Norska Marinen)

Lördagen den 12 april 2014 hade jag nöjet att på plats i Bergen delta i firandet av den Norska Marinens 200-årsjubileum. Förtöjda vid Bryggen i Bergen fanns dagen till ära även vår korvett HMS Stockholm, vilket uppskattades mycket. Vår svenska korvettbesättning var i gott sällskap med besättningar och fartyg från Norge, Danmark, Italien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Turkiet, Stor Britannien och USA, vilka alla kommit för att uppmärksamma och fira den Norska Marinen på 200-årsdagen. Även om Australien, Estland, Litauen, Nya Zeeland och Spanien inte hade några fartyg i hamnen fanns representanter för dessa mariner också på plats i Bergen.

Kl 1200 inleddes jubileet med parad och Marinchefens, konteramiral Lars Saunes, inledningsanförande vilket följdes av en dånande kanonsalut. Inledningen följdes av tal av borgmästaren i Bergen, en effektfull entré med marinjägare från helikopter, dansuppträde på scen och körsång. Det visade sig tydligt att Marinen måste vara mycket populär i Bergen för ett kraftigt hällregn till trots kom det ändå en hel del åskådare och tittade på öppningsceremonin. Eftermiddagen fortsatte med utställningar, Open Ship och BBQ samt utbyte mellan besättningarna – och tyvärr en hel del regn, men det är man van vid i Bergen så det skrämde inte bort många. Dagen och kvällen fortsatte med en galamiddag i Håkonshallen för särskilt inbjudna gäster. Här höll bland andra statsministern, försvarsministern, överbefälhavaren och marinchefen tal. Till sist hölls en bejublad och mycket minnesvärd galakonsert med Sjöförsvarets musikkår i Grieghallen i Bergen. Det var utan tvekan i alla avseende ett minnesvärt 200-årsfirande. Mitt varma tack till besättningen på HMS Stockholm för ert fina engagemang i Bergen! Läs mer om det regniga födelsedagskalaset på Sjöförsvarets hemsida.

OBS! Om lite drygt 8 år – närmare bestämt den 7 juni 2022 – är jag säker på att solen skiner på oss från en klar himmel, för då fyller Svenska Marinen 500 år! Det ska vi också fira 😉

Jan Thörnqvist
Marinchef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *