På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ministerbesök som leder mot framtida samarbete

Jimmie Adamsson

IMG_2325

Övningen Swenex 13:2 går mot sitt slut. De svenska fartygen och finska FNS Uusimaa har övat intensivt i en dryg vecka. Det för årstiden fina vädret har bidragit till att så gott som alla övningsmoment kunnat genomföras. Idag passade Finlands Försvarsminister Carl Haglund och Sveriges Försvarsminister Karin Enström på att besöka övningen.

Försvarsminstrarna Carl Haglund och Karin Enström

Försvarsminstrarna Carl Haglund och Karin Enström

Besöket började på stödfartyget HMS Trossö där styrkechefen Magnus Jönsson berättade om vad som fungerat bra och mindre bra under övningen och där ministrarna kunde ställa konkreta frågor om samarbete i verkligheten. De första intrycken från fartygen är att övningen varit bra och är ett avstamp inför framtida övningar. Förutom HMS Trossö besökte man finska fartyget Uusimaa där fartygschefen Toni Joutsia visade fartygets förmågor.

Med försvarsministrarna var även marinspektören Jan Thörnqvist och den nytillträde finska marinchefen Kari Takanen. De båda amiralerna hade tidigare under dagen haft samtal och diskussioner om sina visioner för ett fördjupat bilateralt samarbete mellan då båda marinerna.

Marinspektören Jan Thörnqvist och den nytillträde finska marinchefen Kari Takanen.

Marinspektören Jan Thörnqvist och den nytillträde finska marinchefen Kari Takanen.

– Vi har en gemensam vision om att i framtiden kunna sätta upp en gemensam marin styrka för krishantering som kan sättas in efter politiska beslut, säger marininspektören Jan Thörnqvist.

Under det gemensamma besöket under eftermiddagen fick även de båda försvarsministrarna en kort genomgång om nuvarande och möjligt kommande bilaterala samarbeten. Två saker det ställdes frågor kring var möjligheten till samordnat bidrag med amfibieenheter till Nato NRF/RFP samt fortsatt utveckling och vision för det marina samarbetet.

– Arbetet med visionen utgår från dagens redan existerande olika marina samarbeten och beskriver hur dessa kan bli än mer fokuserade mot en gemensam operativ förmåga för krishantering, säger överstelöjtnant Roger Nilsson vid Marintaktiska staben. Detta arbete kommer nu att fortsätta likväl som fortsatta bilaterala övningar mellan de båda marinerna.

– Övningen kommer att ge många goda erfarenheter som kommer att ta både samarbetet och kommande övningar vidare framåt, avslutar en mycket nöjd marininspektör när besökarna lämnar övningen.

Jimmie Adamsson
Informationschef 3.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *