Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Periskopförevisning

magnusjirlind

Periskopförevisning med HMS Södermanland

Perioden mellan 1970-90 talen, under Kalla krigets frostigaste dagar, medförde för den svenska marinen stundtals intensiva ubåtsjakter. Under den perioden så var den svenska flottan städigt på helspänn och hade många av årets dagar ute till sjöss.

Men tiderna har förändrats och ubåtsjakten har avtagit för de svenska fartygen. Kalla kriget numera är ett minne blott men det innebär inte att andra länders ubåtar inte skulle kunna kränka den svenska territorialvattengränsen.

Tidigare så ingick det i var sjömans utbildning att genomgå ”Chefen för Kustflottans övningspass”. Målsättning var att all personal skulle veta hur ubåtens periskop och master ser ut när de är över ytan. Just detta utbildningspass genomfördes för 4.sjöstridsflottiljens personal med stöd från 1.ubåtsflottiljens ubåt HMS Södermanland under gårdagen. Utanför vågbrytaren på Berga passerade ubåten i lagom hastighet för att personalen skulle kunna se och lägga bilden till minnet hur masterna och periskopet artar sig i ytläge.

Jag vill påstå att detta övningspass är en del i återtagandet av kompetens samtidigt som passet kan exemplifiera hur man med enkla medel och samordning inom marinen gemensamt uppnår en högre kunskap. Att veta hur en ubåt på periskopdjup ser ut är viktigt och typiskt något som vi ska prioritera i myllret av alla andra utbildningar och uppgifter som vi har att lösa.

Periskopförevisning med HMS Södermanland

Jag vill passa på att tacka Ubåtsflottiljen för ett sedvanligt gott samarbete.

 

Pontus Krohn

Tf flottiljchef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *