Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Periskopförevisning

magnusjirlind

Periskopförevisning med HMS Södermanland

Perioden mellan 1970-90 talen, under Kalla krigets frostigaste dagar, medförde för den svenska marinen stundtals intensiva ubåtsjakter. Under den perioden så var den svenska flottan städigt på helspänn och hade många av årets dagar ute till sjöss.

Men tiderna har förändrats och ubåtsjakten har avtagit för de svenska fartygen. Kalla kriget numera är ett minne blott men det innebär inte att andra länders ubåtar inte skulle kunna kränka den svenska territorialvattengränsen.

Tidigare så ingick det i var sjömans utbildning att genomgå ”Chefen för Kustflottans övningspass”. Målsättning var att all personal skulle veta hur ubåtens periskop och master ser ut när de är över ytan. Just detta utbildningspass genomfördes för 4.sjöstridsflottiljens personal med stöd från 1.ubåtsflottiljens ubåt HMS Södermanland under gårdagen. Utanför vågbrytaren på Berga passerade ubåten i lagom hastighet för att personalen skulle kunna se och lägga bilden till minnet hur masterna och periskopet artar sig i ytläge.

Jag vill påstå att detta övningspass är en del i återtagandet av kompetens samtidigt som passet kan exemplifiera hur man med enkla medel och samordning inom marinen gemensamt uppnår en högre kunskap. Att veta hur en ubåt på periskopdjup ser ut är viktigt och typiskt något som vi ska prioritera i myllret av alla andra utbildningar och uppgifter som vi har att lösa.

Periskopförevisning med HMS Södermanland

Jag vill passa på att tacka Ubåtsflottiljen för ett sedvanligt gott samarbete.

 

Pontus Krohn

Tf flottiljchef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *