På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Den grundläggande militära utbildningen i slutfasen

kristinaswaan

Instruktörerna är mycket kunniga

Instruktörerna är mycket kunniga

Andelen kvinnor var många till denna GMU omgång

Andelen kvinnor var många till denna GMU omgång

Rekryterna på skjutbanan

Rekryterna på skjutbanan

 

 

 

 

 

 

Förbandet är inne i slutfasen på den grundläggande militära utbildningen (GMU). Utbildning av rekryter har bedrivits på förbandets alla tre verksamhetsorter samtidigt, det vill säga Berga, Göteborg och på Gotland. Verksamheten har genomförts enligt den fastställda utbildningsplanen för GMU. Försvarsmakten har bedrivit GMU sedan år 2010, vi har dragit en hel del lärdomar och samlat på oss erfarenheter vilket bland annat har medfört vissa ändringar i utbildningsplanerna. En ändring är att GMU har förlängts med en vecka.

För oss är det viktigt att rekryterna får bra utbildning, men det är lika viktigt att instruktörerna, ges möjligheten att kunna planera och genomföra bra verksamhet. Därför är erfarenhetsarbetet efter varje genomförd GMU oerhört viktig för att hela tiden successivt förbättra och utveckla vår utbildning. Instruktörerna utgörs av krigsförbandens officerare, specialistofficerare och GSS/K, hos dem finns en oerhörd stolthet och vilja att ge rekryterna och deras blivande kollegor bra och kvalitativ utbildning, allt enligt fastställd utbildningsplan GMU.

Precis som vid tidigare GMU, så har det tyvärr även vid denna GMU varit avgångar. Orsakerna till detta är flera, den främsta anledningen har varit att gamla men kända skador har blivit för påfrestande. Även då skadorna har varit kända vid mötet med TRM, så ha individen ändå uppmanats att söka sig till GMU. Det har vid avgångarna också varit tydligt att många rekryter har ”mörkat”sina skador, då deras motivation att genomföra utbildning har varit så stark. Några har upplevt att utbildningen helt enkelt inte passade dem. Det som är glädjande är att det är ingen som har avslutat på grund av att de har uppfattat utbildningen som dålig, dock är ju varje avgång en förlust oavsett orsak.

Vår förhoppning är att huvuddelen av de killar och tjejer som snart är klara med utbildningen, väljer att stanna kvar för tjänstgöring i något av våra krigs eller hemvärnsförband. De som väljer en framtid i Försvarsmakten och Amf 1, ska nu ta ställning till en heltid- eller deltidsanställning eller ett hemvärnsavtal och engagemang i Hemvärnet med nationella skyddsstyrkor.

Sammanfattningsvis är min uppfattning att förbandets personal hittills har genomfört mycket bra och kvalitativ utbildning, det bekräftar också rekryterna när jag har träffat dem. Det finns en stor och bred kompetens hos instruktörerna som på ett mycket bra och föredömligt sätt utbildar morgondagens medarbetare.

 

Jens Ribestrand

Tf. C Amf 1

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *