På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Andra amfibiebataljonens funktionsövning

kristinaswaan

StridskjutningKC och Tf C Amf 1UAVUAV2UHUtspisning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har under lördagen följt andra amfibiebataljonens funktionsövning i Stockholms södra och mellersta skärgård. Syftet med övningen är att bland annat öva de olika ingående funktionerna inom bataljonen med fokus på ledning, underhåll och strid. Övningen syftar också till att öva den enskilda individen i sin funktion såväl som hela kompaniet.

Det finns en stor bredd inom de olika kompanierna, och de uppgifter de är ställda att lösa är oerhört komplexa vilket också avspeglar sig på övningen. Som ett exempel används under övningen, det nyligen tillförda obemannade flygsystemet S-UAV05 (Stridsteknisk – Unmanned Aerial Vehicle), även kallad för Korpen och Svalan. Systemet består av två olika typer av eldrivna farkoster som styrs manuellt eller autonomt från en markstation. Farkosten kan användas som ett komplement vid till exempel underrättelseinhämtning då den ger information i realtid. Farkosten kan med lätthet starta från till exempel en stridsbåt. I dag genomfördes också en skarp stridskjutning med den operativa reserven (OR 14). Den operativa reserven utgörs av ett amfibiskyttekompani som från nästa år skall stå i tio dagars beredskap för att kunna sättas in i olika insatser, här hemma eller internationellt. Vid stridskjutningen användes bland annat indirekt eld från granatkastare, understöd med tung kulspruta från stridsbåtar och finkalibrig eld från skytteplutonerna.

Ett annat stridsmoment bestod av ammunitionsröjning som löstes av EOD-gruppen (EOD-Explosive Ordnance Disposal). Ledningskompaniet sörjde för att förbandet hela tiden hade fungerande samband, de hade en del utmaningar då bataljonen var ganska spridd och ständigt i rörelse. Underhållskompaniet såg till att de olika kompanierna vid behov tillfördes förnödenheter, ammunition, bränsle och inte minst mat. Kokgruppen lagade mat som transporterades ut till de olika enheterna, vilket var mycket uppskattat.

Som det framgår, är det en hel del moment som övas. Den här typen av övning är därför oerhört viktiga både för att öka kunskapen på individnivå men också för att få alla funktioner inom bataljonen att fungera ihop. Under övningen deltar dessutom ett flertal tidvis anställda soldater, det är viktigt att de får öva i större sammanhang för att vi ska kunna skapa helheten.

Att följa bataljonen och träffa personalen var ett rent nöje. Soldaterna som jag träffade i dag var oerhört motiverade och positiva. De upplevde att uppgifterna de löste var meningsfulla och väl planerade. Att både de tidvis och de kontinuerligt anställda soldaterna trivs, är personalens förtjänst på de olika kompanierna, Ni gör ett bra jobb!

 

Jens Ribestrand

Tf. C Amf 1

 

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *