På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Röjdykare ”ända in i kaklet”

Jan Thörnqvist

I går eftermiddag, fredagen den 14 juni, mottog tre stolta pensionerade röjdykare chefen för röjdykardivisionens hedersutbildningstecken. Utdelningen genomfördes hos Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum i Karlskrona (FM DNC). Ceremonin förrättades av marininspektören, konteramiral Jan Thörnqvist, med stöd av chefen röjdykardivisionen, kommendörkapten Magnus Hjort, och chefen för FM DNC, kommendörkapten Magnus Claesson.

Stolta mottagare av röjdykarnas  hedersutbildningstecken tillsammans med marininspektören (MI). Från vänster Torsten Nilsson, Karl Jonasson, Lalle Pettersson och Jan Thörnqvist (MI).

Stolta mottagare av röjdykarnas hedersutbildningstecken tillsammans med marininspektören (MI). Från vänster Torsten Nilsson, Karl Jonasson, Lars ”Lalle” Petersson och Jan Thörnqvist (MI).

Utmärkelsen tilldelas dem som genom stora uppoffringar och lång uthållighet lyckats vara kommenderade inom marinens dykerifunktion fram till pension. Samtliga framhåller faktorer som god anda och kamratskap, självaktning, vilja, energi, uthållighet och framåtanda som viktiga för att lyckas bra som röjdykare.

Hedersutbildningstecknet är formgivet av konstnären och röjdykaren Sven Stene i Kivik. Tecknet är en träskulptur föreställandes röjdykarnas utbildningstecken på sköld. Varje sköld är unik avseende utformning och val av träslag.

Röjdykarnas hedersutbildningstecken

Röjdykarnas hedersutbildningstecken

Fem hedersutbildningstecken har till dags dato utdelats. Den första utdelningen genomfördes i december förra året i Skredsvik. Platsen har sedan 1954 varit förbandets hemvist och många generationer av röjdykare har passerat Gullmarsfjordens utmärkta utbildningsbetingelser.

Vid det första tillfället delades hederutbildningstecken 1 och 3 ut och i dag de övriga enligt fördelningen nedan.

Nr 1: Rolf Hamilton (postumt)
Nr 2: Torsten Nilsson
Nr 3: Urban Stridsberg
Nr 4: Karl Jonasson
Nr 5: LarsLalle” Petersson

Parallellt med utdelningen av hedersutbildningstecknen i Karlskrona genomförs röjdykarutbildningen i Skredsvik. 8 elever av 16 kvarstår efter en tuff vår. Röjdykarutbildningen är en av de mest utmanande utbildningarna i Försvarsmakten. Förutom en god fysik skall du visa en mognad och självinsikt som människa. Allt för att kunna bygga upp ett förtroende för dig som individ bland dina kollegor, så väl sidoordnade- som överordnade.

Från vänster Magnus Claesson, Jan Thörnqvist, Magnus Hjort, Torsten Nilsson och Karl Jonasson

Från vänster Magnus Claesson, Jan Thörnqvist, Magnus Hjort, Torsten Nilsson och Karl Jonasson

Nästa röjdykarutbildning genomförs 2015 och rekryteringen påbörjas under hösten. En första kompletterande prövning genomförs på DNC under vecka 348. Du kan läsa mer om röjdykardivisionen och utbildning till röjdykare <HÄR>. Ni som är anställda och intresserad av att prövas kontakta rekryteringsansvarig med ett mejl till: blirojdykare@mil.se

 

Mathias Lysell
Röjdykardivisionen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *