På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En kota på plats i ryggraden

Jimmie Adamsson

”Ryggraden i Försvarsmakten skall vara dess specialistofficerare och nu är en viktig kota på plats. Grattis Flottan! Förvaltare Håkan Lindberg är nu ett faktum”

Så löd texten på ett gratulationskort som en ung OP/TA-löjtnant förärade mig vid min befordran till Förvaltare den gångna veckan.

För mig är det en fulländning av en mycket lång tids arbete inom samma tjänstegren. Ett arbete som fört mig allt mellan Vera Cruz och Mazar-e-Sharif . En resa i nivåer från vpl till handläggare på HKV och en resa mellan Marinen, Flygvapnet och Armén.

Systemet med OR och OF är något jag tror helt och fullt på. Att säga att det gick lika bra att vara specialist i NBO- systemet håller jag inte alls med om. Det vi har nu är ur mitt specialistofficersperspektiv det bästa som hänt FM på länge.

Jag tror definitivt inte på den eviga freden i Europa. Det kommer att behövas en helt annan Marin än den vi ser idag men om det är om 5,10,15 eller 25 år det vet bara Gud.

Vad jag däremot vet att då den dagen kommer då vi skall börja bygga upp en större och mer kvalificerad Marin än den vi har idag så är en av framgångsfaktorerna mycket kompetent personal i tjänstegrenarna och då menar jag i både Flottan och Amfibiekåren.

Det är vi specialistofficerares ansvar att se till att den kvaliteten finns så att våra kollegor från OP/TA har rejäla komponenter att bygga och utnyttja förband utifrån.

Detta är det rättesnöre som jag arbetar efter och önskar att alla mina SO-kollegor i Marinen också lever efter.

Att vara erfaren SO innebär att man skall bära den djupa fackkompetensen inom FM. Att man skall vara ett föredöme och stöd till sina yngre SO kollegor och anser jag även till yngre OF, SO kollegor. Båda dessa kategorier behöver stöd och mentorskap.

SO för att förädla sitt ledarskap och sin fackkompetens och OF för att snabbare mogna i sitt ledarskap och sin ”organisatoriska mognad”

Här har vi äldre SO(OR7-9) ett mycket stort ansvar.

Anser jag då mig helt nöjd med detta?

Nej. Givetvis finns det mycket att utveckla innan vi nått ett fullgott system. Detta är t.ex:

  • En rejäl utbildning och tydliga befordringskriterier för blivande OR8-9.
  • Stabsbefattningar för OR8-9 i internationella staber och insatser.
  • Ett system för att kunna snedda över från OR till OF främst för personal i tekniska befattningar och andra områden där brist på instegsbefattningar OF råder.
  • Systemet med beskrivning, kravsättning och utmärkning av kompetensdjup.

Dock är jag full av tillförsikt att mycket av ovan kommer att falla på plats inom 5-8 år.

Alla är medvetna om de utmaningar som FM står inför på den ekonomiska fronten i framtiden och därför anser jag att det är ännu viktigare att vi utnyttjar vårt humankapital rätt. Rätt sätt att nyttja det är att skapa en god anda och att maximalt nyttja tilldelad materiel.

För att kunna detta krävs både djup kompetens inom ledarskap, utrustning och inte minst ett gott taktiskt och operativt nyttjande. Därför har vi nu dessa två kategorier officerare med olika tyngdpunkter inom verksamheten.

Slutligen vill jag säga att jag känner oerhörd glädje och stolthet över de reaktioner jag fått vid min utnämning och riktar härmed ett tack till alla berörda från MI och nedåt. Vill även göra klart att vid min konvertering genomfördes ingen lönesänkning om nu någon skulle tro detta utan det motsatta inträffade trots att jag varken bytt tjänst eller arbetsuppgifter.

Som avslutning vill jag säga att våra inspektörers ord ”Rygg mot rygg” gäller och jag tror inte på en separering gagnar FM utan vi skall dra nytta av möjligheten att skapa en organisation som rymmer både möjligheterna till både kompetensdjup och chefskarriär där de båda officerskategorierna skall agera i symbios för att kunna dra maximal nytta av resp. styrkor.

Håkan Lindberg
Förvaltare Sjöstridsskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *