På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Prins Daniel på HMS Halland

Jimmie Adamsson

Tisdagen den 4 juni åkte Prins Daniel med på ubåten HMS Halland

Prinsen prövar att själv styra fartyget i både djup- och sidled under handledning av förste sergeant Hampus Ledskog. Foto: Marcus Dansarie / Försvarsmakten

Prinsen prövar att själv styra fartyget i både djup- och sidled under handledning av förste sergeant Hampus Ledskog. Foto: Marcus Dansarie / Försvarsmakten

På vägen mot Stockholm för att delta i Marinens dag fick HMS Halland besök av Prins Daniel. Prinsen mötte upp ubåten ute till sjöss och fick chansen att prova på livet som ubåtsman under ett par timmar. Ubåten är ett komplext system som kräver god förståelse för helheten av både tekniker och operatörer, vilket Prinsen fick erfara ombord.

Efter en rundtur i ubåtens olika delar var Prins Daniel med i manöverrummet under dykning, varefter Prinsen själv fick styra ubåten. Då man styr fartyget i tre dimensioner samtidigt gäller det att hela tiden ligga steget före, och varje inombords förflyttning i långskeppsled måste kompenseras av den som styr.

Prins Daniel kör upp periskopet för att göra en observation mot ett fartyg på ytan. Foto: Marcus Dansarie / Försvarsmakten

Prins Daniel kör upp periskopet för att göra en observation mot ett fartyg på ytan. Foto: Marcus Dansarie / Försvarsmakten

Prins Daniel avslutade besöket med att säga:
”Att det är en stor upplevelse är ett passande ord. Det är spännande att se hur samspelet ombord fungerar, hur alla har sin plats och uppgift där slarv inte hör hemma. Det känns otroligt att få ha varit med och styrt en farkost som väger 1500 ton.”

Fredrik Norrby
Chef Första ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *