Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Marininspektör och försvarsattachéer på HMS Belos

Fredrik Norrby

Attachébesök i HMS Belos kammarcentral (foto: Försvarsmakten)

Attachébesök i HMS Belos kammarcentral (foto: Försvarsmakten)

Idag hade marininspektören, konteramiral Jan Thörnqvist, bjudit in försvarsattachéer med respektive till ubåtsräddningsfartyget HMS Belos. Gästerna förevisades ombord och bjöds samtidigt på en fin resa genom Stockholms skärgård – losskastning skedde från Berga och förtöjning skedde på Stadsgårdskajen i Stockholm. Under resan informerades även gästerna om marininspektörens syn på läget i marinen och våra framtida utmaningar. Jag informerade dem även om Första ubåtsflottiljen. Det var bra intresse för att åka med HMS Belos – över 30 gäster var ombord idag!

Marininspektören med gäster på HMS Belos styrbords bryggvinge (foto: Försvarsmakten)

Marininspektören med gäster på HMS Belos styrbords bryggvinge (foto: Försvarsmakten)

Fredrik Norrby
Chef Första ubåtsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Jan Thörnqvist 5 juni 2013 15:22

  Mitt varma tack till chefen för Första ubåtsflottiljen samt till fartygschefen och besättningen på HMS Belos för en bra, informativ och professionellt genomförd dag till sjöss ombord HMS Belos - Mycket uppskattad!
  .
  .
  Jan Thörnqvist
  Marininspektör

 • Sven Åke Willy Nilsson 24 augusti 2017 18:33

  Hej, det finns inte mycket att läsa eller ta del av den ursprungliga BELOS, det är lite märkligt, eftersom den båten hade en väldigt spännande historik, byggd 1885, i tjänst fram t.o.m. 1961. med helt funktionell orginal ångmaskin och framför allt dess inblandning och tjänst under WASAS bärgning! Gunrummets väggar skulle nog kunnat berätta spännande saker, speciellt under tiden bärgningen av WASA pågick, eftersom kapten Bo Cassel ofta hade Fransen, som lokaliserade WASA, och dykarbasen Fälting som gäster. Jag tjänstgjorde som hovmästare åt kapten Kassel fram till sommaren 1961 då jag muckade, jag var således med under hela WASAS bärgning, jag har mycket andra trevliga minnen från de reser vi gjorde när u-båtarna hade övningar, det var turer till Shelefteåhamn, Göteborg, Karlskrona och lite andra mål, når vi inte låg förtöjda ute i Hårsfjärden. Jag har lite händelser dokumenterat på lite fotografier som jag tog. Så har jag en fråga, kommer ni in till Stockholm någon gång, förra gången ni var här med möjlighet för allmänheten att komma ombord för besök hade jag inte möjlighet att komma, min framlidna fru var sjuk nämligen, jag tror det var för kanske fem-sex år sedan. Därför om det kommer att bli aktuellt med ett ev. besök av BELOS till Stockholm skulle jag gärna vilja få komma ombord och se hur det ser ut på en modern u-båtsbärgare! Jag heter som nedan, tjänstgjorde på gamla BELOS under perioden 22/3 1960 - 20/4 1961. MVH S.Å.W.N.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *