På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjöstjärnan – Myndighetssamverkan inom undervattensområdet

Jimmie Adamsson

I slutet av mars möttes representanter från Marinen, Statens Maritima Museer, Kustbevakningen, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket i ett Sjöstjärnanmöte på Berga. Som framgår av rubriken handlar Sjöstjärnan om myndighetssamverkan inom undervattensområdet. Samarbetet syftar till att optimera utnyttjandet av de statliga myndigheternas djupmätnings- och bottenundersökningsresurser samt att samordna  myndigheternas samlade kunskaper om djup, objekt och bottenförhållanden.

Bild1

Konkret innebär det att ett gemensamt kartverktyg tagits fram där myndigheternas verksamhet finns presenterat liksom all data (djup, vrak, historiska mineringar, m.m.) som behövs för att enheterna till sjöss dels ska kunna utföra sitt jobb så effektivt som möjligt, dels kunna hjälpa andra myndigheter med uppdrag som kan lösas inom ramen för det egna. Detta kan exempelvis vara att positionera eller dokumentera vrak, sonarkartera  områden med historiska mineringar i samband med sjömätning eller lokalisera och bärga saknade föremål eller utrustning.

Samarbetet inom Sjöstjärnan  har gett en mängd positiva resultat. Personal från Marinens Mine Warfare Data Centre (MWDC) har utbildat Sjöfartsverkets personal i sonarklassificering samtidigt som Sjöfartsverket har utbildat vår personal i sjömätning. I realiteten innebär det att Marinen väsentligt kan effektivisera historisk minröjning i områden som karterats och att vi, när några av våra fartyg inom kort utrustats med kvalificerade ekolod, kan insamla djupdata till Sjöfartsverkets djupdatabas.

Förutom detta har Statens Maritima Museer, Riksantikvarieämbetet och Kustbevakningen kommit på övervakningsmetoder som ökar skyddet av kulturhistoriskt värdefulla vrak från åverkan och plundring.

Dessutom har Marinen lokaliserat och dokumenterat ett antal vrak inom ramen för egen övningsverksamhet och rapporterat dessa till Statens Maritima Museer. Ett av dessa vrak var den krigsförlista sovjetiska ubåten S 6 som HMS Belos återfann. Upptäckten publicerades som toppnyhet i 32 länder.
Bild3

Samarbetet inom Sjöstjärnan har under informella former pågått sedan 2010  – och det uppnår resultat.

Jonas Wikström

Chef fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *