Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sjöstjärnan – Myndighetssamverkan inom undervattensområdet

jonaswikstrom

I slutet av mars möttes representanter från Marinen, Statens Maritima Museer, Kustbevakningen, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket i ett Sjöstjärnanmöte på Berga. Som framgår av rubriken handlar Sjöstjärnan om myndighetssamverkan inom undervattensområdet. Samarbetet syftar till att optimera utnyttjandet av de statliga myndigheternas djupmätnings- och bottenundersökningsresurser samt att samordna  myndigheternas samlade kunskaper om djup, objekt och bottenförhållanden.

Bild1

Konkret innebär det att ett gemensamt kartverktyg tagits fram där myndigheternas verksamhet finns presenterat liksom all data (djup, vrak, historiska mineringar, m.m.) som behövs för att enheterna till sjöss dels ska kunna utföra sitt jobb så effektivt som möjligt, dels kunna hjälpa andra myndigheter med uppdrag som kan lösas inom ramen för det egna. Detta kan exempelvis vara att positionera eller dokumentera vrak, sonarkartera  områden med historiska mineringar i samband med sjömätning eller lokalisera och bärga saknade föremål eller utrustning.

Samarbetet inom Sjöstjärnan  har gett en mängd positiva resultat. Personal från Marinens Mine Warfare Data Centre (MWDC) har utbildat Sjöfartsverkets personal i sonarklassificering samtidigt som Sjöfartsverket har utbildat vår personal i sjömätning. I realiteten innebär det att Marinen väsentligt kan effektivisera historisk minröjning i områden som karterats och att vi, när några av våra fartyg inom kort utrustats med kvalificerade ekolod, kan insamla djupdata till Sjöfartsverkets djupdatabas.

Förutom detta har Statens Maritima Museer, Riksantikvarieämbetet och Kustbevakningen kommit på övervakningsmetoder som ökar skyddet av kulturhistoriskt värdefulla vrak från åverkan och plundring.

Dessutom har Marinen lokaliserat och dokumenterat ett antal vrak inom ramen för egen övningsverksamhet och rapporterat dessa till Statens Maritima Museer. Ett av dessa vrak var den krigsförlista sovjetiska ubåten S 6 som HMS Belos återfann. Upptäckten publicerades som toppnyhet i 32 länder.
Bild3

Samarbetet inom Sjöstjärnan har under informella former pågått sedan 2010  – och det uppnår resultat.

Jonas Wikström

Chef fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *