På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En dag på jobbet – något vi gärna berättar om

Jimmie Adamsson

Den här veckan ligger stort fokus på vårt stundande besök i Göteborg helgen den 12-14 april då vi ska visa upp vår ubåt och oss själva för att ge allmänheten en inblick i vad vi i Första ubåtsflottiljen arbetar med. Ett av målen med detta är att få intresserade killar och tjejer att söka in till förbandet som GSS (gruppchefer, soldater och sjömän) och kanske i förlängningen officerare och specialistofficerare. De tre personalkategorierna är alla minst lika viktiga för ubåtens säkra framförande till sjöss. Alla, från stridsledningspersonalen i förskeppet till maskinisterna i akterskeppet, är ömsesidigt beroende av varandra för att lösa vår huvuduppgift: att åka ubåt med allt vad det innebär med övning, underrättelseinhämtning och samverkan med andra enheter och förband.

Sergeant Daniel Larsson vid sonaren ombord Södermanland

Sergeant Daniel Larsson vid sonaren ombord Södermanland

För att tillgodose personalens kompetens och samverkan internt både i normal stridsberedskap och vid nöd övar vi mycket både i simulator i land såväl som till sjöss. Detta innefattar allt från konsten att styra en ubåt, till skyddstjänst för att säkerställa att varje besättningsmedlem vet sin uppgift vid till exempel brand eller vatteninträngning. Dessutom övar sensoroperatörerna analys av sonareffekter för att kunna leverera en så sanningsenlig omvärldsbild som möjligt till vaktchefen.

För att se till att ubåten håller samma höga standard som personalen så görs underhåll med jämna mellanrum, dels av ubåtens personal och ibland av varvspersonal vid större översyner/modifieringar. Det kan vara allt från att smörja master och genomgångsluckor till laddning av batterier och bullersmygning. Det sistnämnda innebär bland annat att man kryper mellan ubåtens tryck- och formskrov och åtgärdar eventuella saker som kan tänkas alstra ljud när ubåten befinner sig i uläge, exempelvis lösa säkringssprintar till däcksluckor eller eventuella kvarglömda verktyg.

HMS Södermanland förtöjd vid basen Karlskrona (foto: A Sannerman/1.ubflj)

HMS Södermanland förtöjd vid basen Karlskrona (foto: A Sannerman/1.ubflj)

En sak som ofta brukar lyftas fram som något positivt när det gäller Försvarsmakten är den oslagbara gemenskap som byggs upp inom besättningar och förband. Ubåtsflottiljen är inget undantag. Det är få arbetsplatser där man lever så tätt inpå varandra som på en ubåt och detta har lett till en kultur där man kan som nyligen påmönstrad menig kan finna sig dela hytt med en kapten eller sitta bredvid fartygschefen i mässen och prata om hur helgen har varit över en av kockens hemlagade måltider.

Men nu ligger som sagt vårt fokus närmast på Göteborgsbesöket och försvarsupplysning/rekrytering. Utöver att låta allmänheten komma till har vi också möjlighet att komma till skolor och berätta mer om vår vardag.

Så om du är lärare eller elev och tror att din klass skulle vilja veta mer om ubåtssystemet så är du välkommen att kontakta Första ubåtsflottiljens stabschef Per Edling (per.edling@mil.se) för att komma överens om hur ni vill lägga upp det. Berätta också om ni har några särskilda intresseområden, som exempelvis system- och skeppsteknik eller operatörsrollen eller bara är intresserade av ubåtar i allmänhet.

1.Sonaroperatör HMS Södermanland

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • M 4 april 2013 19:26

    Inget besök i Malmö med omnejd planerat? Kanske på hemvägen från Göteborg? ;)

    • Fredrik Norrby M 5 april 2013 09:23

      Hej,
      Nej i nuläget är inget besök i Malmö planerat för tillfället, dock var HMS Halland där under 2012. Under 2013 och 2014 avser jag däremot att förtöja ubåtarna under kortare tid (ex några timmar på en eftermiddag/kväll) i hamnar som passeras till/från övningar mm. Detta för att kunna visa dem och vår verksamhet på fler ställen än vad flottiljen normalt gör på ett år.
      Mvh / Fredrik Norrby
      Chef Första ubåtsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *