På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ME 03 påbörjar sin insats i EU Navfor Operation Atalanta

Magnus Lindstedt

Efter månader av förberedelser är det dags för ME 03 att påbörja sin insats i Operation Atalanta. Delar av besättningen deltog vid en överlämningsceremoni ombord på det avgående spanska flaggskeppet ESPS Méndez Núñez.

Djibouti 6 april, Transfer of Authority, Portugal tar över befälet från Spanien för styrkan i Operation Atalanta. Foto Anna Norén Combat Camera

Djibouti 6 april, Transfer of Authority, Portugal tar över befälet från Spanien för styrkan i Operation Atalanta. Foto Anna Norén Combat Camera

Carlskrona kastade loss från Karlskrona den 13 mars där isen fortfarande täckte delar av örlogshamnen. Under tranporten till området utanför Djibouti har fortsatta förberedelser, utbildningar och övningar av besättningen genomförs.

Den 4 april förtöjde Carlskrona i Djibouti utanpå det blivande portugisiska flaggskeppet NRP Álvares Cabral. Utbyten mellan besättningarna har genomförts för att lära känna varandra inom olika tjänstegrenar. HMS Carlskrona och ME 03 är nu väl förberedda och tränade för att genomföra sin insats under fyra månader.

– Sedan den 7 januari då vi samlade besättningen för första gången har vi väntat på den här dagen. Alla är taggade för uppgiften som vi ska lösa inom operationen och jag känner ett stort förtroende för hela förbandet, säger Mathias Jansson chef för ME 03.

Djibouti 6 april, Transfer of Authority, Portugal tar över befälet från Spanien för styrkan i Operation Atalanta. Mathias Jansson, C ME 03 (trea från vänster) tillsammans med övriga fartygschefer i styrkan. Foto Anna Norén Combat Camera

Djibouti 6 april, Transfer of Authority, Portugal tar över befälet från Spanien för styrkan i Operation Atalanta. Mathias Jansson, C ME 03 (trea från vänster) tillsammans med övriga fartygschefer i styrkan. Foto Anna Norén Combat Camera

ME 03 är den svenska styrka som skall bidra till att eskortera och skydda FN:s mattransporter i Indiska Oceanen och Adenviken utanför Somalias kust samt bidra till att skydda handelssjöfarten som passerar genom Adenviken. Insatsen för ME 03 avslutas den 6 augusti.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

 • Jan Thörnqvist 7 april 2013 12:23

  ME03 med alla ingående förmågor är mycket efterlängtade i EUNAVFOR operation ATALANTA. Jag är övertygad om att ni kommer att motsvara alla förväntningar och leverera ett mycket bra tillskott i operationen.
  .
  Jag önskar alla i ME03 "Fair Winds and Folowing Seas"!
  .
  .
  Jan Thörnqvist
  Marintaktisk chef

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *